Today.ua

В уряді роз'яснили ситуацію із підвищенням пенсійного віку в Україні

Відповідно до чинного закону, пенсійний вік в Україні становить 60 років. Уряд не має наміру найближчими роками його підвищувати. Але фактично він уже зростає через підвищення вимоги до страхового стажу. Тому вже зараз для багатьох українців пенсія у 60 років недоступна.

Про те, що відбувається в Україні із підвищенням пенсійного віку, розповіла в ефірі телемарафону перший заступник голови Мінсоцполітики Дар'я Марчак.

Українці, як і раніше, мають право вийти на пенсію в 60 років. Пенсійний вік у нашій країні однаковий для жінок і чоловіків. Вирівнювання пенсійного віку для обох статей відбулося 2021 року. Саме в 2021 році завершився десятирічний перехід від пенсійного віку в 55 років до віку в 60 років для жінок.

І тепер усі українці після досягнення 60 років можуть вийти на пенсію, але з однією умовою: у них має бути достатня кількість років страхового стажу. Причому з кожним новим роком вимога до стажу приростає на один рік.

Наприклад, нинішнього року страховий стаж має становити щонайменше 30 років. А вже наступного, 2024 року, він має бути не менше 31 року. І так триватиме до 2028 року, доки необхідний страховий стаж не досягне 35 років. Саме стільки років легального трудового стажу знадобиться українцям, щоби вчасно вийти на пенсію.

Отже, якщо ви встигнете до 60 років заробити 35 років страхового стажу, то питань немає: можете виходити на пенсію. Однак, якщо до 60 років такого стажу не буде, то людина отримає право вийти на заслужений відпочинок лише з 63 років – за умови, що вона матиме на той час не менше 20 років стажу. А якщо у неї не буде до 63 років і 20 років стажу, то їй доведеться працювати до 65. В 65 уже можна буде піти на пенсію і з 15-річним стажем.

Ну а оскільки, починаючи ще з буремних 90-х, багато українців працюють нелегально, то зібрати 35 законних років страхового стажу не так просто. Через це багатьом доведеться працювати до 65 років, а може й більше. Таким чином, хоча уряд і не планує найближчим часом підвищувати пенсійний вік, він фактично вже зростає.

Нагадаємо, через погіршення демографічної ситуації в Україні та скорочення трудових ресурсів держава незабаром не зможе платити громадянам навіть мінімальної пенсії. Тому уряд наполягає на якнайшвидшому впровадженні накопичувальних пенсій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ