Today.ua

В уряді дали остаточну відповідь щодо індексації пенсій у березні 2023 року

Індексація пенсій у березні 2023 року не закладена у бюджетний план на наступний рік. Однак пенсії в будь-якому випадку будуть вищими завдяки підвищенню соціальних параметрів наприкінці 2022 року. При цьому уряд не ставить хрест на березневій індексації, проте розраховує повернутись до цього питання не раніше наступного року.

Про це розповіла голова Мінсоцполітики Оксана Жолнович в ефірі програми "Сніданок з 1+1".

Наступного року пенсійні виплати українців у будь-якому разі зростуть, каже Жолнович. Це відбудеться завдяки підвищенню соціальних параметрів у жовтні та у грудні 2022 року. У жовтні зросте на 200 гривень мінімальна зарплата, що призведе до підвищення пенсійних виплат, пов'язаних із мінімалкою. А у грудні зросте прожитковий мінімум, що також призведе до зростання пенсій. Причому не лише максимальної та мінімальної, які безпосередньо залежать від величини ПМ, а й решти всіх пенсій, оскільки зростуть доплати за наднормативний стаж роботи.

Щоби фінансувати всі ці нові витрати, знадобиться додатково близько 70 мільярдів гривень. У Мінсоцполітики сподіваються, що ці гроші вдасться отримати завдяки зростанню надходжень до Пенсійного Фонду. Як відомо, цього року надходження до Пенсійного Фонду зросли порівняно з довоєнним минулим роком завдяки відрахуванням із великого масиву "білих" зарплат українських військових. Жолнович сподівається, що наступного року ці надходження будуть ще вищими.

Проте, що стосується індексації пенсій у березні 2023, то поки що потрібна сума не проглядається. Та й наразі невідомо, яку суму буде потрібно для цього, каже міністр.

"Ми, звичайно, потребуватимемо додаткових грошей, щоб провести повну індексацію в березні. І тут ми не закладали остаточної суми, тому що потрібно буде ближче до цього часу порахувати розмір цієї інфляції і визначити ту суму, яка буде потрібна для індексації", – зазначила голова Мінсоцполітики.

При цьому вона також зазначила, що бюджет 2023 року буде, звичайно, орієнтований насамперед на потреби військових: 50% видатків на оборону; 35% - на соціальну сферу, 15% - на решту.

Нагадаємо, 2023 року зміняться вимоги до страхового стажу. Через це близько половини 60-річних українців не зможе вчасно вийти на пенсію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ