Today.ua

У Празі більше не прийматимуть біженців з України: що відбувається в Чехії

Прага перестає приймати українських громадян. Біженці з України тепер не зможуть зареєструватись у столиці Чехії. Але при цьому в інших районах країни їх прийматимуть, як і раніше.

Чому ухвалено рішення більше не приймати українців у чеській столиці, розповіли в ефірі "Чеського радіо".

Регіональний центр сприяння Україні (KACPU) припиняє у Празі свою роботу в ніч із 15 на 16 червня. Таким чином, столиця Чехії більше не реєструватиме і не прийматиме біженців з України.

Це пов'язано з тим, що чеська столиця вже перевантажена біженцями, а система їхнього переведення в інші регіони країни не відлагоджена, пояснив віце-прем'єр, міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан.

При цьому в інших регіонах Чехії українців, як і раніше, прийматимуть. Щоправда, оформлення біженців у тамтешніх регіональних центрах може виявитися для українців менш комфортним, ніж раніше, попереджає чиновник.

Справа в тому, що з початку червня всі центри допомоги біженцям з України скоригували свій графік роботи залежно від напливу відвідувачів. Ну, а оскільки тепер їх стало об'єктивно менше, то й центри допомоги скоротили свої години роботи. Тому новоприбулі українці можуть зіткнутися з тим, що їх приймуть не відразу. Реєстрації та допомоги доведеться почекати.

Нагадаємо, українські біженці, які опинилися в Чехії, можуть заробити під час вимушеного перебування в цій країні. На сьогодні там вистачає вакансій, які не вимагають знання чеської мови. Причому багато з них відкрилися із початком літнього сезону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ