Today.ua

У Польщі змінилися умови перебування заробітчан у країні

Заробітчани у Польщі отримали більше маневру для працевлаштування. Польський сейм прийняв поправки до закону, які полегшать заробітчанам з України та інших країн перебування і працевлаштування у Польщі. Більше маневру для прийому іноземців на роботу отримають і польські роботодавці.

Згідно з ухваленою поправкою до закону, заробітчанам тепер буде набагато простіше отримати вид на тимчасове перебування у Польщі строком до 3 років.

Крім того, депутати сейму також проголосували за поправку, внесену Громадянською коаліцією. Згідно з цією поправкою, польський роботодавець отримує можливість повідомити про те, що прийняв на роботу заробітчанина, протягом тижня з того дня, як він фактично розпочав роботу. При цьому польські роботодавці готові йти на різні поступки для заробітчан, аби тільки вони залишалися працювати якомога довше.

Заробітчан з України охоче приймають на роботу не лише в Польщі, а й у Німеччині. Зарплати там вищі, ніж у поляків. Хоча останнім часом, зважаючи на пропозиції на кадрових порталах, розмір зарплат, які обіцяють німецькі роботодавці, помітно знизився.

Ще наприкінці серпня середня зарплата за вакансіями там становила 112 тисяч гривень, а у жовтні вона знизилася до 80 тисяч. Це пов'язано з тим, що Німеччина почала запрошувати менше досвідчених IT-фахівців, хоча загалом попит на фахівців цієї галузі там не падає. Але при цьому більше шукають програмістів-початківців, ніж людей із великим досвідом. Відповідно, і зарплати їм пропонують нижчі.

Чекають на українських заробітчан у Чехії. Там постійно відкрито багато вакансій для іноземних фахівців. Середня зарплата за пропонованими вакансіями становить близько 67,5 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ