Today.ua

Українцям можуть виплатити тринадцяту пенсію за гроші МВФ: кому пощастить

В Україні може бути в цьому році виплачена тринадцята пенсія. Це трапиться, якщо в парламенті проголосують за таку виплату. Пенсію пропонують виплатити за рахунок грошей, які дісталися Україні від МВФ.

З такою ініціативою виступила фракція "Європейської солідарності", зареєструвавши в Раді законопроект №6006. Гроші на виплату пропонують взяти з коштів, які надійшли від Міжнародного валютного фонду. Йдеться не про кредитну позику від МВФ, а про ту суму, яка надійшла в Україну безоплатно в рамках глобальної ініціативи фонду.

Нагадаємо, МВФ вирішив цьогоріч виділити 600 мільярдів доларів країнам, які є його членами, в якості безоплатної допомоги на відновлення економіки після пандемії коронавірусу. Зокрема, Україні дісталося в рамках цієї ініціативи 2,7 мільярда доларів.

Так ось, саме з цих грошей "Європейська солідарність" пропонує виплатити пенсіонерам тринадцяту пенсію. Правда, йдеться не про всіх пенсіонерів, а лише про тих, які отримують пенсію, меншу за середню. А таких в Україні налічується понад 10 мільйонів. Саме їм опозиційна політсила пропонує дати в листопаді додаткову виплату в розмірі мінімальної пенсії. В Євросолідарності підрахували, що на це знадобиться трохи більше 23 мільярдів гривень. Крім того, з тієї ж суми пропонують виділити 20 мільярдів на фінансування субсидій, а також на повернення заборгованості по виплатах військовим і медикам, які зайняті з хворими на коронавірус.

"Ми вимагаємо, щоби були вирішені питання житлових субсидій громадянам - 20 млрд грн за рахунок коштів МВФ, які подарували Україні. Тринадцятої пенсії - 23 млрд грн. Повернення боргів військовим, повернення боргів медикам і захисту від ковіда. І питання децентралізації", - заявив лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко.

Незалежно від того, як Рада проголосує цей законопроект, Євросолідарність все одно отримає від цього політичні дивіденди. Якщо депутати підтримають його, опозиційна партія зможе записати це собі в актив і не раз нагадати громадянам, хто щиро дбає про їхні інтереси. Якщо ж у парламенті не підтримають цю ініціативу, то Євросолідарність не раз пригадає, що тільки вона відстоює інтереси простих громадян, а монобільшості вже давно немає до них ніякої справи.

Нагадаємо, деяким українцям дадуть можливість вийти на пенсію раніше 60 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ