Today.ua

В НБУ розповіли про нестабільний курс долара: чому може обвалитися гривня

Нацбанку вдалось стабілізувати валютний ринок. Завдяки цьому курс долара не робитиме різких ривків. Однак гривня, під впливом потужних факторів, у будь-який момент може впасти вниз.

Такий коментар щодо ситуації на валютному ринку дав заступник голови Ради Нацбанку Василь Фурман.

У серпні Нацбанку вдалося збільшити свої валютні резерви, порівняно з липнем, на 15%. Таким чином, наявних 25 млрд доларів валютних запасів поки що вистачає для того, щоб утримувати ринок валют у більш-менш стабільному стані. Курс долара повільно продовжує зростати, проте різких стрибків угору немає, і для них немає підстав.

"Валютний ринок стабілізувався. ... З одного боку, НБУ не дає прогнозів щодо курсу гривні – так було до війни, так є і зараз. З іншого боку, якщо послухати серйозних експертів, які знаються на макроекономічних процесах, можна почути думку, що найближчим часом курс буде без змін. Я також його дотримуюсь", - каже Фурман.

При цьому він зазначив кілька факторів, які сприяють стабілізації гривні та стримують зростання курсу долара. До таких факторів належать:

При цьому Василь Фурман зазначив, що наразі НБУ не готовий відмовлятися від фіксованого курсу долара. Хоча реальний курс відрізняється від фіксованого, проте це відхилення відбувається у допустимих межах. А український валютний ринок у його сьогоднішньому стані не готовий до скасування фіксованого курсу долара.

Разом із тим, є кілька несприятливих факторів, кожен з яких може будь-якої хвилини обрушити гривню. Це, зокрема:

"Наразі вони не виявляються. Але потенційно це може статися", - зауважив Василь Фурман.

Тож нинішнє становище гривні, як і валютного ринку загалом, стабільним назвати не можна. Радше, існує становище нестійкої рівноваги, готове обрушитися за будь-якого "подиху вітру". І тоді курс долара може почати стрімко зростати.

Втім, усі експерти єдині на думці, що наразі немає підстав для суттєвого підвищення курсу долара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ