Today.ua

У НБУ розповіли, коли і кому можуть продати ПриватБанк

ПриватБанк планують вже незабаром виставити на продаж. Найбільший український банк не продаватимуть до закінчення економічної кризи, викликаного пандемією коронавірусу. Держава сподівається знайти для Приватбанку респектабельного покупця.

Найбільший український банк - ПриватБанк хочуть продати. Українська влада вирішила звести частку держави у вітчизняному банківському секторі до мінімуму. Нині вона становить 55%. Однак уже через п'ять років її намір зменшити до 25%. Величезну роль у цьому відіграватиме продаж ПриватБанку, які один охоплює п'яту частину банківського сектора нашої країни.

Втім, як не поспішає наша влада продати ПриватБанк, вона все ж боїться продешевити зі збутом такого ласого шматка. Тому Кабмін вирішив почекати до закінчення кризи, викликаного пандемією. ПриватБанк виставлять на продаж лише за умови стабільного відродження української економіки. В НБУ також уточнили, що вони вважають стабільним відновленням економіки: коли реальний ВВП буде рости протягом двох кварталів. Поки ж, українська економіка, на жаль, навіть не стоїть на плато, а падає в прірву. Звичайно, українська влада дуже сподівається, що для ПриватБанку знайдеться респектабельний інвестор: не жадібний, з великими грошима і бездоганною репутацією.

"Тобто, регулятор повинен розуміти, хто стоїть за інвестиціями в банк", - підкреслили в НБУ.

Що передувало цій історії

В кінці 2016 року Приватбанк, який раніше належав Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, був приватизований. Держава втрутилася в процеси, що відбуваються в ПриватБанку, щоб не дати йому збанкрутувати. Виявляється, його колишні власники вивели з банку понад 5,5 мільярда доларів у вигляді кредитів, які ніхто не повернув.

Щоб утримати фінансову махину на плаву, держава влила в нього величезну суму грошей. Тепер Україна хоче змусити колишніх власників повернути вкладені гроші. А кошти, виручені від продажу ПриватБанку, підуть до бюджету держави.

Нагадаємо, раніше глава НБУ Кирило Шевченко розповів, що українська влада сподівається, що ПриватБанком зацікавиться велика інвестиційна компанія з Європи або навіть зі США. Правда поки тривають пов'язані з ним судові розгляди, претендентів "на руку і серце" найбільшого українського банку не видно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ