Today.ua

У Нафтогазі розповіли про зниження ціни на газ: Вітренко назвав умови

Ціна на газ в Україні може бути знижена. Однак це стане можливим лише за виконання певних умов.

Про це заявив глава правління компанії Нафтогаз України Юрій Вітренко.

За словами керівника компанії, вартість газу може бути знижена у двох випадках:

"Для цього необхідно зробити так, щоб або в Україні було більше газу, ніж ми споживаємо, газу власного видобутку, або газ через Україну заходив, а потім йшов до Європи", - заявив очільник Нафтогазу.

Іншими словами, Вітренко хотів би бачити Україну в ролі великого газового хаба, який би перекачував газ через свою територію далі на Європу. Причому, судячи із заяв топ-менеджера компанії, це вже не просто декларація про наміри. Зараз українська сторона наполегливо працює над тим, щоби не тільки зберегти свій транзитний потенціал, а й використовувати його на повну потужність. При дотриманні хоча б однієї з цих умов ціна на газ може бути знижена з 15 гривень за кубометр до 11-12, заявив Вітренко.

У будь-якому випадку, це значно вище, ніж та ціна, за якою сьогодні відпускають газ для більшості побутових споживачів. Нагадаємо, з травня населенню України компанії-постачальники відпускають газ за річними фіксованими тарифами. У більшості компаній цей тариф становить 7,99 гривні за кубометр. У Нафтогазу - 7,96.

Річний тариф на газ може змінитися

Однак на сьогодні невідомо, чи зможуть постачальники газу утримувати ціну на газ на такому рівні. Адже, закладаючи в кінці квітня такий тариф на газ, вони спиралися, насамперед, на модель минулого року. А вона виявилася абсолютно неприйнятною для року нинішнього.

У Європі, з початком літа, ціни на газ не падають, а навпаки - зростають. На кінець липня вартість газу досягла свого історичного максимуму - 40 євро за МегаВат-годину.

Так відбувається через те того, що Росія хоче якнайшвидше добудувати і запустити Північний потік-2. У відповідь на саботаж частини європейських країн, які намагаються зупинити новий газопровід, російський Газпром скоротив поставки газу в Європу, намагаючись зробити європейський бізнес більш поступливими.

Становище погіршилося ще й тим, що минула зима видалася холодною, і накопичені запаси газу в підземних сховищах європейських країн вичерпалися. Тому зараз ціни на газ в Європі дуже високі.

Ну, а оскільки третина газу, який вона споживає, Україна купує на європейському газовому ринку, то і в нас ціна на газ низькою бути не може.

Нагадаємо, опалювальний сезон в Україні може бути під загрозою зриву через те, що деякі компанії-постачальники "сходять з дистанції". Вони не можуть купувати газ на ринку за завищеними цінами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ