Today.ua

У Мінсоцполітики очікують великого приросту одержувачів субсидій: українцям розповіли, чи вистачить на всіх гроші

Нині в Україні субсидія призначена вже 2,5 млн. українських сімей. При цьому в Мінсоцполітики очікують, що субсидії отримають більшу кількість домогосподарств. Їхня чисельність зросте ще й у листопаді.

Про це заявив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

Очікується, що під час опалювального сезону середній розмір субсидії становитиме близько 2000 гривень. При цьому вона може бути й вищою – до 3-5 тисяч гривень, а в деяких випадках розмір державної допомоги на оплату комунальних послуг може сягати і 10 тисяч. Наприклад, якщо йдеться про великий будинок, в якому проживає багатодітна сім'я, або знаходиться дитячий будинок сімейного типу.

А взагалі, розмір субсидії залежить від різних чинників: рівня тарифів на комунальні послуги, кількості мешканців будинку, їх доходів, житлоплощі, наявності чи відсутності централізованого гарячого водопостачання та деяких інших умов. Грошей вистачить на всіх, хто потребує державної допомоги, каже чиновник. Парламент надіслав на субсидії, окрім запланованих, ще 12 мільярдів гривень додатково. Цих грошей вистачить до кінця цього року. У тому числі, і з урахуванням 50-відсоткового збільшення нормативів споживання, що діятиме у "червоних" зонах. Частина цієї суми також має залишитися на січень 2022 року, щоб почати фінансувати субсидії, доки розроблятимуться алгоритми виплат наступного року.

"Понад 3 млрд грн із цих коштів піде на авансування субсидій для виплати в січні наступного року, поки розроблятимуться порядки фінансування соціальних програм, затверджуватимуться довідки та кошториси на 2022 рік", - каже Музиченко.

З 2,5 мільйона домогосподарств, які цього сезону отримуватимуть субсидію, 2 мільйонам вона була перепризначена автоматично. Ще півмільйона одержали її, повторно подавши заяви. При цьому в Мінсцполітики припускають, що за листопад до полку субсидіантів ще прибуде. Люди активно подають заяви, і багатьом її надають.

"Заяви від людей продовжують надходити, і з початком опалювального періоду їх кількість зросла. Минулого опалювального сезону субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримувало близько 3 мільйонів домогосподарств. Очікуємо, що цього сезону буде така сама цифра", - припустив чиновник.

Нагадаємо, що близько 200 тисяч сімей не пройшли верифікацію на отримання субсидії. У влади були законні підстави їм відмовити, кажуть у Мінсоцполітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ