Today.ua

У Мінсоцполітики розкрили, які пенсії отримують сім'ї загиблих учасників ООС

Стало відомо, які пенсії платять рідним загиблих учасників ООС. У Мінсоцполітики розповіли, що виплати сім'ям військових, загиблих на Сході України, майже вдвічі перевищують середню пенсію по Україні.

В Україні трохи більше 6 тисяч осіб отримують пенсії за загиблого учасника АТО в зв'язку із втратою годувальника. Середній розмір таких виплат становить близько 6300 гривень. Це - більша сума, ніж платять у зв'язку із втратою годувальника іншим сім'ям, які втратили його не на війні.

Загалом, в Україні майже 110 тисяч осіб отримують пенсію у зв'язку з втратою годувальника. Середній розмір таких виплат становить 4400 гривень, розповів заступник глави Мінсоцполітики Віталій Музиченко в ході круглого столу, на якому розглядали питання захисту сімей загиблих воїнів.

Мінімальна така виплата становить 3538 гривень, що приблизно дорівнює розміру середньої пенсії по Україні і трохи не дотягує до двох прожиткових мінімумів.

При цьому Віталій Музиченко додав, що уряд робить усе можливе, щоб підвищити виплати сім'ям загиблих захисників України, але поки виходять не дуже значні суми.

Втім, і така сума пенсії в нинішніх українських реаліях непогана. Адже далеко не всім доступні такі виплати. Наприклад, мінімальна пенсія нині в Україні дорівнює прожитковому мінімуму для осіб непрацездатного віку і становить 1769 гривень.

Правда, держава все ж подбала про найстарших громадян, і з липня обіцяє виплачувати їм надбавки до пенсії, але лише тим, в яких є не менше 20/25 років стажу. Таким чином, 75-річні пенсіонери з липня отримуватимуть не менше 2500 гривень, а 80-річні - не менше 2600.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ