Today.ua

У березні підвищать і зрівняють пенсії українцям зі стажем і без нього

У березні підвищать і зрівняють мінімальні пенсії громадянам, які мають страховий стаж, і тим, у кого його не вистачає. Причому підвищення пенсій відбудеться позапланово – раніше передбачуваного терміну.

Про це розповіла глава Мінсоцполітики Марина Лазебна. Вона також поділилася, які ще зміни у виплатах чекають на українських пенсіонерів уже в березні.

У березні в Україні відбудеться наймасовіше підвищення пенсій – індексація виплат. Пенсії зростуть на 14%. У середньому підвищення становитиме 500 гривень. Вперше цього року разом із рештою громадян індексують пенсію військовим. Проте ця індексація планувалася раніше. А от позапланово підвищать так звану соціальну пенсію, яку виплачують громадянам, що не мають стажу, а також мінімальну пенсію, яку одержують українці, які мали малу зарплату.

Раніше, соціальна пенсія, а також мінімальна пенсія, яку одержують громадяни, були прив'язані до підвищення прожиткового мінімуму. Його цього року підвищуватимуть двічі – у липні та в грудні. Громадянам, яким не вистачає стажу для отримання пенсії, сплачують соціальну пенсію. Її розмір не перевищує прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. На сьогодні це 1934 гривні. Таку саму пенсію отримують і ті громадяни, в яких вистачає страхового стажу, однак у них була низька зарплата.

І тим, і іншим планували підняти виплати в липні до 2027 гривень, а потім у грудні до 2093. Але тепер вирішено не тягнути з цим підвищенням, а підняти їм пенсії вже у березні – одразу до 2100 гривень.

"Є люди, які отримують мінімальну пенсійну виплату з різних причин (можливо, немає стажу чи маленька зарплата) — це 1 934 грн. Ці люди отримали би своє підвищення лише в грудні 2022 року. А ми цього року наблизимо грудень до березня. І ці люди отримуватимуть 2 100 грн уже у березні цього року. Такого ще ніхто не робив", - заявила Марина Лазебна.

Сьогодні в Україні такі пенсії досі отримують близько мільйона громадян. Проте раніше мінімальними пенсіями були змушені задовольнятися 4 мільйони українців. З приходом до Мінсоцполітики команда Лазебної зуміла "відірвати" від мінімальних пенсії 3 мільйони українців, наголосила міністр.

Це вдалося зробити завдяки доплатам "віковим" пенсіонерам, ініційованим президентом Володимиром Зеленським.

"Ми різними доплатами зменшили цю кількість - у тому числі за програмою президента, коли ми робили доплати за віком: людям старше 80 років ми давали по 500 грн, людям 75 років - по 400 грн. Цього року буде категорія 70+. І якщо в березні вона буде 2100 грн, я буду рада, що хоч трохи ми робимо для людей життя кращим", - заявила Марина Лазебна.

Нагадаємо, у Мінсоцполітики також розповіли, коли додадуть пенсії тим, кому їх не підвищать у березні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ