В Україну завезли курятину, яка виявилася зараженою сальмонелою. Понад тонну небезпечного продукту було виявлено на Одещині. Однак є припущення, що ще якась частина курятини із цієї партії могла осісти і в західному регіоні країни.
У партії польської курятини виявили бактерію Salmonella Enteritidis, яка спричиняє небезпечне захворювання на сальмонельоз. У деяких випадках ця недуга може призвести до смерті.
Як з'ясувалося, небезпечна курятина потрапила на територію нашої країни від польського постачальника AMP Logistika із польського міста Плоньськ. Виробник небезпечного продукту – Cedrob SA з міста Цеханул. Звідти в Україну надійшла партія курятини вагою 1600 кілограмів.
Більше тонни курятини з цієї партії виявлено та вилучено із продажу в магазинах Одеської області. Проте, як повідомляють у головному управлінні Держпродспоживслужби на Одещині, частина м'яса могла осісти не лише там, а й на Волині. Адже саме в Луцьку знаходиться підприємство-замовник "Вінтер", яке приймало цей вантаж із Польщі.
"Згідно з повідомленням системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах від 15.10.2021 року (№2021.5575), що надійшло на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, інформуємо, що в курячому м'ясі з Польщі виявлено Salmonella Enteritidis. Експортну партію виробника Cedrob SA (Цеханул) та з місцем зберігання до AMP Logistika (Плонськ) було відправлено до України. Загалом завезли більше тонни м'яса. Курятина може опинитися у продажу в магазинах регіону", - йдеться у повідомленні головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.
Сальмонельоз – це різновид харчового отруєння, інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями з роду Salmonella Enteritidis. Зараження найчастіше відбувається при вживанні неякісних або несвіжих продуктів, що містять у собі цю бактерію.
Сальмонельоз характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту. Інкубаційний період захворювання триває від 6 до 72 годин, у середньому – 12-24 години.
Симптоми проявляються у підвищенні температури тіла, діареї, блювоті, нудоті. Крім того, хворий може відчувати гострий біль у животі та сильну загальну слабкість. Через сильне зневоднення організму може, в окремих випадках, настати летальний кінець.
Нагадаємо, в українській курятині, на щастя, поки що нічого подібного не знаходили. Натомість наші виробники грішать іншим – накачують куряче м'ясо гелем, що утримує вологу. Хімсклад цього гелю, кажуть фахівці, не дуже небезпечний для людини. Однак покупцям доводиться переплачувати за зайву вагу.