Today.ua

В Європі тестують чотириденний робочий тиждень

Ще в одній європейській країні задумалися про перехід на чотириденний робочий тиждень. Тестування нового режиму праці та відпочинку розпочали в Іспанії. Іспанія – не перша країна, яка намагається оцінити переваги чотириденного робочого тижня. Однак вона перша з європейських країн оцінюватиме це з гуманітарних позицій.

Експеримент триватиме місяць, пише obozrevatel, посилаючись на Comunidad Valenciana.

Пілотним містом стала Валенсія. Саме там оцінюватимуть, як чотириденний робочий тиждень впливає на добробут, здоров'я та настрій працівників. Мабуть, уперше в світовій практиці новий режим роботи взялися оцінювати з позиції вигоди для самого працівника, а не для бізнесу.

"Громадянські аспекти, а не тільки на бізнес, фінанси чи державне управління… Йдеться про проведення тесту, здобуття досвіду в рамках осі інновацій, яка створена для людей... Ми працюємо над речами, які приносять безпосередню користь людям", - наголосив мер. Валенсії Жоан Рібо.

"Валенсійський експеримент" триватиме місяць: з 10 квітня до 7 травня. У цей період чотири робочі тижні триватимуть по 32 години, а не по 40 як зазвичай. Але при цьому у річному вимірі фонд робочого часу залишиться незмінним. Справа в тому, що в Іспанії на цей період припадають чотири святкові понеділки: 10 квітня – великодній понеділок у католиків, 17 квітня – Сан-Вісенте-Феррер, 24 квітня – перенесений з 22 січня вихідний за свято Сан-Вісенте-Мартір, 1 травня - День праці.

Таким чином, і бізнес не постраждає, і працівники матимуть додатковий відпочинок, і експеримент вдасться провести. Які висновки будуть з цього зроблені, і як це позначиться на подальшому режимі роботи іспанців, поки що говорити передчасно.

Слід також зазначити, що в деяких країнах уже запроваджено чотириденний робочий тиждень. Наприклад, в Ісландії такий режим роботи тестували ще з 2015 по 2019 рік. Відтоді 86% працюючих громадян у цій країні трудяться по 4 дні на тиждень. Згодом досвід Ісландії перейняла Бельгія. У цій країні найманим працівникам дають вибір: працювати 5 днів на тиждень або 4. Співробітники мають право поставити роботодавцю свої умови.

Водночас, річний фонд робочого часу в цих країнах країнах також залишився незмінним. Просто за чотириденного тижня збільшується тривалість робочого дня: з 8 годин до 9,5-10 годин. Але навіть при збільшеному робочому дні соціологи відзначають позитивний вплив трьох вихідних на фізичне та психічне здоров'я людини, а також на гармонію в сім'ї. Адже за більшої кількості вихідних у людей з'являється більше часу на спілкування з близькими.

При цьому до війни багато українських працедавців також були готові поекспериментувати з чотириденним робочим тижнем. Проте війна зруйнувала всі ці плани, і тепер не лише чотириденка, а й взагалі повноцінний відпочинок та душевний спокій світять українцям не скоро.

Нагадаємо, вже цьогоріч українцям можуть на чверть підвищити зарплату. Щоправда, її з'їсть інфляція. Зрештою, в ліпшому випадку, у наших громадян залишиться такий самий реальний дохід, як зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ