Today.ua

В Європі безперервно дорожчає газ: що буде з тарифами на комуналку в Україні

В Європі постійно дорожчає газ. Відповідно, зростає ціна на газ і для України, яка є частиною європейського ринку. При цьому тарифи на комуналку, зокрема, на газ, поки залишаються колишніми. Втім, нескінченно утримувати їх незмінними постачальники не зможуть.

Українцям розповіли, які ціни можуть змінитися вже найближчим часом.

Ціна на газ на Українській енергетичній біржі (УЕБ) в серпні досягла 15,7 гривні. Однак і це ще не межа: на вересень на УЕБ вже заявлена нова ціна - понад 18 гривень за кубометр. Таким чином, тільки з травня поточного року, за 5 місяців, тариф на газ зріс майже вдвічі (у травні він становив 9,3 гривні за кубометр).

Чому ціна на газ дорожчає?

Головним винуватцем подорожчання газу названа Росія. Російський Газпром відчайдушно намагається змусити Європу грати за його правилами. Таким чином, скорочуючи транзит газу, РФ намагається усунути всі перешкоди на шляху свого газопроводу Північний потік 2. Тому, поки газопровід не буде введений в експлуатацію, Росія навряд чи збільшить обсяг прокачування газу в Європу. А отже, газ поки точно дешевшати не буде.

Що буде з тарифами на комуналку?

Що стосується тарифів на газ для побутових споживачів, то вони поки захищені річними фіксованими тарифами, які були введені з травня. Тому тут до кінця квітня наступного року неприємних сюрпризів бути не повинно. Якщо, звичайно, постачальники газу зможуть і далі відпускати своїм клієнтам блакитне паливо за такою ціною.

Що ж стосується тарифів на тепло, то вони вже в найближчі місяці зроблять великий ривок вгору. Експерти ринку комунальних послуг кажуть про 40-відсоткове подорожчання тепла і гарячої води. Хоча це, як зізнаються вони, ще оптімістічні прогнози. У більшості населених пунктів тарифи на тепло можуть зрости на 50-70 відсотків.

Нагадаємо, в Чернівцях тарифи на гарячу воду вже підняли на 75%. Названо відсотки подорожчання і в деяких інших містах, які, очевидно, не стануть чекати початку опалювального сезону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ