Today.ua

В енергосистемі зростає ймовірність аварій: можливі екстрені відключення електроенергії

Енергосистема України працює на межі. Через несприятливу погоду зростає ймовірність аварій. А це означає, що відключення електроенергії знову можуть із планових перетворитися на екстрені.

Про це попередили українців у Telegram-каналі ДТЕК.

Через похолодання, яке прийшло в Україну, навантаження на мережі зростає з кожною годиною. Енергосистема, яка і так через ракетні атаки працює на межі можливого, знову балансує на грані. Отже, щоб уникнути нових масштабних аварій, енергетики будуть змушені вдаватися до екстрених відключень електроенергії.

"Зазвичай такі погодні умови можуть спричиняти збільшення навантаження на електромережі, через що зростає ризик виникнення аварій", - попереджають у ДТЕК.

На жаль, після кількох днів відносної стабільності ймовірність позапланових відключень електроенергії знову зросла. У кращому разі – планові інтервали відключень стануть довшими.

"Будемо оперативно інформувати про будь-які зміни у відключеннях через погодні умови", - йдеться в інформації.

Про те, що відключення стануть тривалішими, попереджає українців також генеральний директор Yasno Сергій Коваленко.

"За прогнозами тиждень буде холодним, тому навантаження на енергосистему збільшиться. Ймовірно, колегам доведеться застосовувати більш тривалі відключення. Хоча генерація зросла, але через морози зростає і споживання. Також мережеві обмеження НЕК не дозволяють системі працювати повноцінно", - поділився Коваленко.

Крім того, через налипання снігу можуть виникнути додаткові аварії на електролініях. Навіть у благополучні довоєнні часи період зимових холодів та негоди ставали для енергетиків додатковим випробуванням. А що вже казати про теперішній час, коли енергосистема країни вражена ракетними атаками.

Тому жорсткий режим економії електроенергії, до якого має вдатися кожен українець, є єдиним захистом від екстрених відключень електроенергії. Але в будь-якому разі споживачам знову доведеться довше сидіти без світла, попереджають енергетики.

Нагадаємо, ще нещодавно, минулої неділі, енергетикам вдалося подарувати українцям майже цілу добу без відключень електрики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ