Today.ua

Вже у лютому в Україні розпочнуться відключення газу: кого позбавлять ресурсу у першу чергу

Уже в лютому багато українських споживачів ризикують залишитися без постачання газу. Уряд підготував список, за яким відбуватиметься відключення газу. Назвали цей список завуальовано: "плановий графік постачання та використання природного газу в розрізі споживачів із визначенням відповідних цінових показників".

Однак суті процесу така розмита назва не змінює. Про відключення газу, що готуються, написав перший заступник голови комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ, опозиційний нардеп Олексій Кучеренко.

Він каже, що потреба в такому "графіку постачань" пов'язана саме з тим, що Україні катастрофічно не вистачає газу, припасеного у підземних сховищах. Зараз, у період зимових холодів, коли добове споживання газу значно зросло, обмежити відкачування газу із ПСГ – єдиний прийнятний вихід. Отже, доведеться відключати окремих споживачів.

"Остання три доби газу зі сховищ не вистачає і доводиться відбирати мінімум 10 млн "кубів" на добу з труби. Закінчиться це погано, і "Газпром" тільки на це й чекає. Отже, готують споживачів до обмежень. Насамперед – промисловість, щоб у жодному разі не чіпати ТКЕ та населення”, – вважає Кучеренко.

Тобто, за словами Кучеренка, населення і теплову комунальну енергетику поки не чіпатимуть, щоби не повторився в Україні казахський сцйенарій. А от щодо промислових підприємств, то їм по черзі "прикручуватимуть кран", аби скоротити споживання газу.

З висновками Кучеренка погоджується і енергоексперт Валентин Землянський.

"Я думаю, що йдеться про план обмеження споживання з лютого, коли похолодає. У нас за температур -10, -15 обсяг споживання становить 160-180 млн куб. м. на добу. Обсяг, який у нас є у сховищах, а також власний видобуток становитимуть 145 млн. куб. м. Відповідно, у нас виникатимуть добові дефіцити. Тому їх гаситимуть за рахунок відключення промисловості.

Вирішити проблему можна було би за рахунок додаткового імпорту газу, вважає експерт. Проте навряд чи Україні вдасться про це домовитись. Наразі вся Європа відчуває сильний газовий голод. А Росія тим часом не поспішає підвищувати постачання газу на Захід, розраховуючи таким чином продавити якнайшвидший запуск "Північного потоку-2".

Нагадаємо, ще у грудні минулого року на несанкціонований відбір газу з труби скаржився голова Оператора ГТС України Сергій Макогон. Він, зокрема, попередив, що відбір газу "з труби" може призвести до повної відмови Газпрому від транзиту газу через нашу ГТС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ