Today.ua

Вже з 1 лютого для ФОПів запрацюють нові правила: обов'язкові касові апарати та штрафи

Вже з 1 лютого багато ФОП опиняться у новій реальності, де на них чекатимуть обов'язкові касові апарати, а також нові штрафи за недотримання фіскальної дисципліни. Влада має намір зменшити їм встановлені законом штрафи, проте касові апарати все одно доведеться впроваджувати.

Незважаючи на протести ФОПів, які намагалися схилити Раду до скасування закону про касові апарати, народні обранці виявили стійкість та не пішли на поводу у протестувальників: касові апарати все одно встановлювати доведеться. Але при цьому депутати все ж таки мають намір дати підприємцям деякі послаблення.

Нагадаємо, що йдеться про ФОП 2-4 групи, які перебувають на єдиному податку, і які до 1 січня 2022 року законно працювали без касових апаратів, проте станом на 1 січня мали їх встановити і зареєструвати. Закон, який все ще залишається чинним, передбачає для них штрафні санкції за недотримання фіскальної дисципліни.

Штрафи передбачаються за:

При цьому, якщо раніше передбачався штраф у розмірі 10% від вартості товару або послуги, які були продані з порушенням, то за чинним законом розміри штрафів передбачені набагато вищі.

Зокрема, у разі першого порушення вже доведеться заплатити 50% від вартості неправильно реалізованого товару, при другому порушенні штраф дорівнюватиме 100%, а при третьому і далі – 150%.

Проте під впливом протестів законодавці змушені були дати зворотний хід цим жорстким нормам, пом'якшивши їх. Результатом компромісу з їхнього боку став законопроект №6561, запропонований Данилом Гетьманцевим.

Що передбачає законопроект Гетьманцева?

  1. Термін встановлення та реєстрації касових апаратів (РРО) підприємцям продовжать до 1 квітня 2022 року.
  2. Підприємцям зменшать штрафи за неправильне проведення розрахункових операцій до кінця 2022 року. Розмір знижених штрафів становитиме 10%, а не 50, 100 та 150, як записано у чинному законі.
  3. Зниження стосуватиметься лише тих штрафів, які передбачені у статті 17 Закону № 265.
  4. Право на зниження штрафів матимуть ті підприємці, які встановлять у себе РРО до 1 квітня.
  5. За період з 1 по 31 січня 2022 року штрафи, передбачені статтею 17, взагалі не стягуватимуться.

У парламенті мають намір голосувати цей законопроект уже 1 лютого. У разі прийняття всі перераховані зміни до закону набудуть чинності вже наступного дня після його публікації.

Нагадаємо, уряд дозволив не користуватися касовими апаратами підприємцям 2-4 груп, які працюють у сільській місцевості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ