Today.ua

Звільнення з роботи під час війни: українцям роз'яснили, на що вони мають право

Через війну багато українців втратили роботу. А у тих, хто все ж таки "втримався" на своєму робочому місці, виник страх втрати роботи. Адже у важкий для країни час для більшості громадян робота – це єдине джерело доходу. Отже, чимало людей цікавляться, чи законне звільнення з роботи під час війни.

Законом №2136 розширено перелік причин, які дозволяють працівникові звільнитися за власним бажанням без двотижневого відпрацювання. Наприклад, стаття 4 цього закону зобов'язує роботодавця звільнити працівника у строк, який зазначений в його заяві про звільнення, якщо підприємство опинилося в зоні бойових дій. Адже в такому разі є пряма загроза здоров'ю та життю працівника.

Однак, якщо ви були залучені до громадських робіт у період дії воєнного стану, то роботодавець має повне право відмовити вам у звільненні.

Що стосується звільнення з ініціативи начальства, то тут керівник підприємства на час воэнного стану також має дещо розширені права. Наприклад, якщо ви захворіли і тимчасово втратили працездатність, вас мають право звільнити.

Звільнення може спіткати вас і під час відпустки. При звільненні працівника під час перебування на лікарняному або у відпустці, датою звільнення буде перший день його виходу на роботу. Винятком є жінки, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю, пологами або доглядом за дитиною віком до 3 років. Звільняти їх роботодавець не має права.

Під час воєнного стану на підприємствах не забороняється оптимізувати штат. Тому ніхто не може бути застрахований від скорочення.

Відповідно до закону №2136, роботодавець може звільнити працівника за відсутність на роботі в робочий час. Але якщо "прогул" був пов'язаний з виїздом працівника та його сім'ї із зони бойових дій у більш безпечні регіони, то таку причину пропуску роботи начальство має розцінювати як поважну. Якщо все-таки роботодавець вдався до звільнення такого працівника, то останній має всі шанси відновитися на робочому місці через суд. Також у судовому порядку звільнений працівник може вимагати оплату за період безробіття, а в деяких випадках отримати і фінансову компенсацію моральної шкоди.

Нагадаємо, в Україні після початку повномасштабної війни різко зросла кількість безробітних. Їм даються стислі терміни для пошуку роботи. Якщо люди протягом 30 днів не можуть працевлаштуватися, їх залучатимуть до суспільно корисних робіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ