Today.ua

Укрзалізниця закупила унітази для вагонів по 300 тисяч гривень: деталі корупційного скандалу

Компанія Укрзалізниця потрапила до корупційного скандалу. Предметом розслідування антикорупційних органів стала закупівля унітазів для вагонів за ціною 300 тисяч гривень, а також комплектуючих деталей до цих унітазів вартістю в місячну зарплату середнього українця.

Укрзалізниця закупила у фірми "Рост" унітази по 300 тисяч гривень, а також сидіння до них по 9 456 гривень і кнопки для змиву по 6 700 гривень за штуку. Всі ці факти було з'ясовано НАБУ при вивченні результатів тендерів із закупівлі сантехніки для вагонів, які проводила Укрзалізниця.

Про це розповіли журналісти програми "Наші гроші".

Як з'ясували слідчі НАБУ, перемогу фірми "Рост" у тендерах лобіювала директор Департаменту закупівель "Укрзалізниці" Таїсія Олійник. Завдяки її протекції фірма "Рост" отримувала перемогу в тендерах і продавала національному перевізнику свої "золоті унітази", в яких одна лише кнопка для змиву коштує як непоганий смартфон. Завдяки протекції Олійник, фірма "Рост" отримала контракти на постачання комплектів сантехніки для вагонів (по два унітази на кожен вагон) вартістю майже мільйон гривень кожен комплект. Звичайно, директор Департаменту закупівель робила це не безкоштовно. Тож у захмарних цінах на унітази є і її "заробіток".

"Слідчі зібрали матеріали як ця громадянка лобіювала закупівлі у фірми "Рост" за завищеною ціною. А після того покинула роботу на певний час. Сподіваємось, слідчі розкрутять історію до кінця, адже цю громадянку буквально кілька місяців тому повернули в "Укрзалізницю" саме у департамент закупівель. І залізниця знову купила ті ж туалетні запчастини за ціною ще на 15% дорожчою", - йдеться у журналістському розслідуванні.

Днями у Таїсії Олійник слідчі НАБУ провели обшуки. Що знайшли – поки не повідомляють. Та очевидно доказів проти неї більш ніж достатньо, якщо журналісти не вважають за потрібне приховувати її ім'я.

Нагадаємо, тим часом Укрзалізниця вкотре підвищила вартість пасажирських перевезень. Ціни на квитки у середньому зросли на 3%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ