Today.ua

Укрзалізниця розповіла про підвищення тарифів на пасажирські перевезення у поточному році

Укрзалізниця ухвалила рішення щодо підвищення тарифів на її послуги у поточному році. Тарифи на вантажні перевезення компанія вже підвищила наприкінці червня. Проте цьогорічні тарифи на пасажирські перевезення вирішено залишити незмінними.

Про це стало відомо із заяви голови правління Укрзалізниці Олександра Камишина.

За словами топ-менеджера компанії, сьогодні через війну українці змушені частіше переїжджати як усередині країни, так і за кордон. Для багатьох громадян саме залізничний транспорт залишився єдиним доступним. Тому підвищувати тарифи на послуги перевізника у такий час було би аморально.

"Зараз скрутна ситуація, українці змушені пересуватися країною та за її межі через військові дії. Для багатьох залізниця стала дорогою життя, і було б несправедливо зараз піднімати тарифи. І я вважаю, що це правильна позиція", - заявив топ-менеджер.

Він нагадав, що Укрзалізниця вже підняла з 29 червня тарифи на вантажні перевезення. Причому вартість тарифів зросла одразу на 70%. За словами Камишина, підвищення цін на вантажоперевезення було єдиним можливим рішенням, щоби не підвищувати вартість пасажирських перевезень. Завдяки цьому підвищенню цін перевізнику вдасться заробити за 2022 рік додатково понад 11 млрд. гривень. За рахунок цих грошей і пощастить компенсувати витрати, які несе сфера пасажирських перевезень.

Однак, не всі так райдужно оцінюють результати підвищення вартості вантажних перевезень. Так, український бізнес вже підраховує свої збитки через зростання тарифів Укрзалізниці. Особливо може постраждати аграрна галузь, для якої залізничні перевезення стали єдиною альтернативою заблокованим морським шляхам. Тому через різке підвищення вартості вантажоперевезень багато підприємств агарної галузі вже восени можуть стати банкрутами.

Великий удар буде завдано і металургійній галузі, яка також дуже залежить від залізничного сполучення та його вартості.

При цьому в Укрзалізниці підрахували, що для її відновлення після війни знадобиться близько 120 мільярдів гривень. І окрім як від підвищення тарифів, цих грошей більше немає де взяти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ