Today.ua

Укрзалізниця може зупинити потяги вже через 9 днів: названа причина

Компанія Укрзалізниця вже через 9 днів може зупинити потяги. Перевезення по всій країні припиняться, а економіка, що залишиться без сировини і комплектуючих матеріалів, буде паралізована. Причина такого ймовірного колапсу - відсутність палива для локомотивів.

В Укрзалізниці залишилося дизпалива на 9 днів. Про це повідомив на засіданні Антикризового штабу тимчасовий керівник компанії Олександр Камишин.

"Ми працюємо з постачальниками палива за рамковою угодою, але є одна біда. Рамкова угода прив'язана до європейських індексів, і вони не завжди відіграють ту ситуацію, яка складається в Україні", - заявив Камишин.

За словами Камишина постачальникам буває невигідно збувати свій продукт за тією ціною, яка прив'язана до цих індексів. Вони, звичайно, не відмовляються продавати паливо Укрзалізниці, але постачають його перевізнику за залишковим принципом. Спочатку дизпаливо йде туди, де за нього можна отримати високу маржу. Таким чином, з одного боку такий принцип формування ціни вигідний Укрзалізниці, тому що компанії не доводиться платити за паливо втридорога. А з іншого боку, в будь-який момент поставки можуть бути заморожені або зірвані, через що перевізник почувається, як на вулкані: у будь-який момент ситуація може стати некерованою.

"В результаті нам дуже важко зараз вдається "віджимати" поставки палива у наших контрагентів", - поскаржився тимчасовий глава Укрзалізниці.

Отже, потрібно виробити соломонове рішення, за якого Укрзалізниця могла би оперативно закуповувати паливо, коли воно підходить до кінця. І в той же час, компанії не довелось би віддавати за нього останні гроші, каже керівник.

При цьому топ-менеджер нагадав, що цьгоріч компанія вже двічі зупиняла поїзди через відсутність дизпалива, і неприпустимо, щоби це сталося втретє.

Нагадаємо, Укрзалізниця заявила про чергове підвищення тарифів. Зокрема, з 1 січня 2022 року піднімуть тарифи на перевезення вантажів 1 класу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ