Українським селекціонерам вдалося вивести картоплю, яку колорадський жук майже не їсть

Автор: Марченко Любов

Українським селекціонерам вдалося створити картоплю, яку майже не їсть колорадський жук. Сорт "Щедрик", виведений українськими вченими - остання страва в "меню" смугастого шкідника.

Українським селекціонерам вдалося вивести картоплю, яку колорадський жук майже не їсть - today.ua

Про сорт, який не припав шкідникові до смаку, розповів директор Інституту картоплярства, кандидат сільськогосподарських наук Микола Фурдига.

Створити картоплю, яку смугастий шкідник не їв би зовсім, практично неможливо, каже вчений.

"Як говорив відомий вчений з Білорусі Петро Альсмік (він керував селекцією картоплі з 1935 по 1992 рік), створити сорт, стійкий для колорадського жука, – це все одно, що створити вівцю, стійку для вовка", - процитував свого колегу український селекціонер.

Популярні зараз

Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників

Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal

Деякі українки отримають $1000 на розвиток бізнесу

Українські АЗС збільшили ціни на автогаз

Однак рослина, виведена ними шляхом багаторазових схрещувань із дикими сортами картоплі – це вже майже та сама "вівця", яка "вовку" не до смаку. Українським селекціонерам вдалося вивести картоплю, яку колорадський жук майже не їсть У меню колорадського жука входять пасльонові культури. Найбільше йому до смаку, виявляється, не картопля, а баклажани. Другими в цьому пріоритетному ряді йдуть томати, потім картопля, і в останню чергу, перець. Причому смакові уподобання розташовуються саме в такій послідовності. Тобто колорадський жук буде їсти перець тільки тоді, коли жодних інших пасльонових більше не залишилося.

"Так ось, жук буде їсти "Щедрик" від повної безвиході, коли вже навіть перцю не залишилося", - стверджує Фурдига.

Якщо в околиці буде хоч щось смачніше за "Щедрик", то смугастий гурман з радістю перекинеться на цю "страву". Своєю "несмачністю" для колорадського жука цей сорт картоплі завдячує п'яти видам своїх диких родичів, які були введені вченими в його генеалогічне дерево. Саме ці дикорослі пращури і зробили "Щедрик" несмачним для шкідника.

Крім того, в описі сорту сказано, що він стійкий до двох видів раку, вірусних та бактеріальних захворювань, а також до фітофторозу.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Залишається лише з'ясувати, чи доведеться таку картоплю до смаку людям. Чи не будемо і ми його вживати лише тоді, коли вже нічого більше немає?

Нагадаємо, українські фермери відкрили для себе новий коренеплід, який може витіснити з наших полів картоплю.

Головне