Today.ua

Українці під час війни стали активніше купувати автомобілі і сантехніку, а також їсти більше устриць

В Україну під час війни стали завозити набагато більше деяких товарів, ніж завозили до війни. Йдеться не про зброю та військове обмундирування, а про товари цілком мирного цивільного призначення. Зокрема, в Україну пішли безперервним потоком автомобілі і сантехніка. А ще, українці під час війни стали їсти більше устриць.

Такі, дещо несподівані висновки, зроблені Нацбанком України, оприлюднив у своєму Telegram-каналі народний депутат Ярослав Железняк.

НБУ порівняв, якою була сумарна вартість деяких імпортних товарів, ввезених до України у березні та в квітні 2022 року.

Вийшло, що імпорт окремих товарів у квітні порівняно з березнем зріс таким чином:

Таким чином, під час війни українцям терміново знадобилося у 10 разів більше легкових автомобілів, а також більш ніж у 10 разів зросла потреба громадян у побутовій сантехніці та декоративних виробах зі скла. А ще, у нас стали вчетверо частіше ламатися пральні машини. І українці почали їсти (очевидно, на нервовому ґрунті) утричі більше за устриці.

Звичайно, все це стало наслідком безмитного імпорту, яким дуже оперативно скористалися не лише постачальники критичного імпорту, а й просто прудкі підприємці, які воліли завезти товар із запасом – на випадок, якщо пільги скасують.

Вони виявилися завбачливими, оскільки влада вирішила подбати про наповнення бюджету та вже повертає ввізне мито на митниці.

Нагадаємо, на сайті президента України з'явилася петиція, в якій просять не скасовувати безкоштовне розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ