Today.ua

Українці ризикують отримати на здачу фальшиві гривні: на що потрібно звертати увагу

Під час війни кількість фальшивих грошей в Україні зменшилася. Та все ж, українці ризикують отримати фальшиві гривні, наприклад, на здачу в магазині або на базарі. Фальшивомонетники навчилися віртуозно підробляти гроші, але розпізнати підробку все ж таки можна.

Про те, які купюри підробляють частіше за інших, і як відрізнити фальшивку, розповіли в НБУ.

За словами банкірів, найбільшою популярністю користується у фальшивомонетників 500-гривнева купюра. На її частку припадає 57% від загальної суми вилучених підробок та 39% від кількості виявлених фальшивок.

Крім того, аферисти часто підробляють:

Як розпізнати фальшивку

Насамперед, це можна зробити на дотик. Зображення з лицьового боку банкноти зроблені рельєфними. Це рифлення відчувається на дотик.

Можна також визначити справжність купюри, розглянувши її проти світла. Зокрема, там має бути видно водяні знаки (зображення портрета, що повторює видимий портрет на банкноті, цифрове позначення номіналу, графічний знак гривні).

Крім того, при розгляді проти світла можна побачити зображення цифрового позначення номіналу, виконаного з лицьової та зворотної сторін. Воно виконано таким чином, що частина з одного боку є продовженням частини з іншого. А разом при розгляді проти світла вони представляють суміщене зображення.

Можна також за допомогою лупи розглянути повністю занурену в папір захисну стрічку. Розглядаючи купюру проти світла, на цій стрічці можна розглянути зображення цифрового позначення номіналу, написи ГРН та зображення тризуба.

Крім того, справжні банкноти під час розгляду під різним кутом можуть змінювати свій колір.

При цьому, звичайно, достеменний висновок щодо справжності банкноти може дати лише фахівець за допомогою спеціальної апаратури.

Нагадаємо, в Україні вилучають із обігу застарілі банкноти. Вони поступово будуть виведені із застосування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ