Today.ua

Українці сплачуватимуть податок на біткоїн: влада готує законопроект

Українська влада знайшла додаткове джерело бюджетних надходжень, яке досі не було використано. Йдеться про заощадження українців у криптовалюті, з яких братимуть податки. Податок на біткоїн не лише поповнить державну скарбницю, але й зміцнить фінансову дисципліну в країні.

Про такі плани уряду повідомив глава Мінцифри Михайло Федоров в інтерв'ю, яке він дав Interfax.

Щоби країна могла отримувати дохід від віртуальних активів громадян, їх потрібно легалізувати. Втім, легалізація цих активів важлива для нашої країни не лише з позиції фінансової вигоди, а й для того, щоб зміцнити довіру інших країн.

"Ми - за легалізацію цього прогресивного технологічного сектора, щоби бізнес міг розвиватися, держава - розвивати цифрову економіку і отримувати податки", - наголосив Федоров.

Великий крок на цьому шляху Україною вже зроблено. Ним став ухвалений закон "Про віртуальні активи", який буде базовим для легалізації цих накопичень громадян. Далі потрібно ухвалити закон, який регламентуватиме оподаткування віртуальних активів, і дозволить скарбниці отримувати прибуток від них.

"Зараз потрібно ухвалити податковий законопроект, щоб легалізувати цей напрямок, тому що Україна може отримати новий сектор економіки і додаткові податкові надходження", - анонсував нові кроки уряду глава Мінцифри.

До речі, українці – одні з найактивніших у світі користувачів криптовалюти. Тому в цьому сегменті наша країна має великий потенціал для освоєння нових податкових надходжень. До того ж, легалізація віртуальних активів опосередковано сприятиме легалізації й інших доходів українців. Адже на сьогодні багато підприємливих громадян пояснюють свої великі суми грошей (з яких не були сплачені податки) саме доходами від своїх криптоактивів.

Нагадаємо, український бюджет-2023 розрахований на значні фінансові вливання з-за кордону. Усі зарплати бюджетникам, пенсії та інші соцвиплати фінансуватимуться лише з цих надходжень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ