Today.ua

Українців попередили про нові відключення електроенергії: з'явилися причини

Попри численні ракетні удари по енергетичних об'єктах України, агресорові так і не вдалося залишити українців без електроенергії.
Завдяки титанічній роботі енергетиків останні два тижні Україна відійшла від графіків масових відключень електроенергії. Однак із приходом теплої пори року необхідність у відключеннях знову може виникнути.

Про це розповів в ефірі телемарафону виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук.

Зі слів Дмитра Сахарука стало відомо, що навіть за умови відсутності нових ракетних обстрілів є фактори, які можуть спровокувати повернення планових відключень електроенергії. Керівник ДПЕК пояснив, що зараз Україна перебуває на піку своїх можливостей з електрогенерації. Усі підконтрольні Україні атомні енергоблоки працюють на максимумі.

Сприяє електрогенерації і сезонність. Тепла погода провокує паводки, що, в свою чергу, збільшує вироблення електроенергії на ГЕС. Збільшення тривалості світлового дня також дозволяє генерувати додаткову енергію сонячними електростанціями.

 

"Тобто, по суті, у нас зараз – максимальний обсяг генерації, який Україна може собі дозволити за рахунок тих потужностей, які ми маємо", – пояснює Дмитро Сахарук.

Однак слід враховувати, що електростанції не можуть працювати без технічного обслуговування. Згодом розпочнеться підготовка до нового зимового сезону, і тоді через планові ремонтні роботи доведеться призупинити роботу деяких енергоблоків. Крім того, з настанням більш теплого періоду рівень води у водоймах неминуче знизиться, що призведе до зниження електрогенерації на ГЕС.

"Все це може призводити до обмежень, які ми мали, починаючи з жовтня минулого року", – додав виконавчий директор ДПЕК.

Нагадаємо, багато українців залишили свої будинки після повномасштабного вторгнення російських окупантів. Переселенці та біженці не вносять плату за комунальні платежі за місцем прописки. Стало відомо, чи доведеться їм погашати борги за електроенергію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ