Today.ua

Ціни на золото ростуть: українцям радять, поки не пізно, переводити заощадження в дорогоцінні метали

На сьогодні в Україні найбільш надійним джерелом зберігання заощаджень є дорогоцінні метали і, зокрема, золото. За рік золото подорожчало на чверть, тоді як банки обіцяють за депозитами лише 14% річних.

Про те, чому українцям зараз краще вкладатись у золото, розповів obezrevatel, спираючись на аналітику CNBC.

За рік війни більшість українців втратили навіть ті скромні заощадження, які мали. Однак у більш заможних громадян все ж таки гроші є, і зараз для них найбільший головний біль – куди вкласти свої заощадження, щоб їх не втратити. Аналітики вважають, що сьогодні вкластися в дорогоцінні метали, і зокрема в золото, набагато вигідніше, ніж у паперові гроші. Принаймні, в Україні. Вартість золота на ринку зростає набагато швидше, ніж відсотки на депозитах.

Зокрема, якщо взяти зміни цін на золото з 23 березня 2022 року до 23 березня 2023 року, то виявиться, що тройська унція (31,1 г) за рік зросла в ціні з 56 429 грн до 70 876, тобто фактично на чверть.

Причому аналітики вважають, що вартість золота зростатиме й надалі. Нині для цього є всі підстави. Великі потрясіння на фінансових ринках і криза банківської системи, яка дісталася навіть США, роблять фіатні гроші вразливими, а заощадження в них ненадійними. Водночас, заощадження в дорогоцінних металах показали не тільки свою стійкість, а й продемонстрували зростання.

Наразі золото продають по $1940,68 за унцію. При цьому ціновий рекорд на вартість золота було встановлено у серпні 2020 року. Тоді унція золота досягла ціни $2075. Втім, багато аналітиків вважають, що вже найближчим часом золото може повторити цей рекорд.

За даними Всесвітньої ради із золота, минулого року центральні банки скупили 1136 тонн цього металу, що є 55-річним максимумом.

"Продовження покупок золота центральним банком є гарною ознакою для довгострокових цін", - вважає Ренді Смоллвуд, генеральний директор Wheaton Precious Metals, компанії, що займається потоковою передачею дорогоцінних металів.

При цьому деякі аналітики вважають, що ціна на золото може оновитись до історичного максимуму вже найближчими тижнями. Вони також переконані, що це не буде короткостроковою тенденцією, а золото утримуватиме високі цінові позиції принаймні протягом найближчих років.

Нагадаємо, українцям назвали найвигідніші умови щодо депозитів, які пропонують вітчизняні банки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ