Today.ua

Українцям розповіли все про перерахунок пенсій у 2023 році: для кого виплати стануть набагато вищими

Незважаючи на воєнний стан в Україні та великі проблеми з наповненням бюджету, українцям усе ж обіцяють перерахувати пенсії у 2023 році. Причому для деяких категорій пенсіонерів виплати стануть суттєво вищими.

Про те, як зміняться пенсії українців, пише hvylya, посилаючись на дані Мінсоцполітики.

Уряд обіцяє здійснити щорічну індексацію пенсій. Щоправда, вона буде невисока - лише на 5%, що в 6 разів нижче за реальний показник інфляції за 2022 рік. Тому українські пенсіонери, звісно, залишатимуться набагато біднішими, ніж були раніше.

Крім того, у квітні 2023 року відбудеться автоматичний перерахунок пенсій громадянам, які продовжують працювати.

Мінімальна та максимальна пенсії залишаться такими, як вони стали у грудні 2022 року. 2023 року не планується їхнє підвищення. Мінімальна залишатиметься на рівні 2093 грн, максимальна – 20 930 грн.

При цьому пенсії чорнобильцям буде прирівняно до середньої зарплати по Україні. Згідно з прогнозами, у 2023 році вона становитиме 18 261 грн. Для інвалідів 1 групи розмір пенсії повинен бути не нижче 100% середнього заробітку, для інвалідів 2 групи – не нижче 80%, для 3 групи – не нижче 60%.

Щодо загальних пенсій з інвалідності, то вони залежатимуть від групи інвалідності, від тривалості страхового стажу пенсіонера, а також від зарплати, яку він отримував.

Для людей, які мають 1 групу інвалідності, достатньо буде від 1 до 10 років страхового стажу, щоб отримувати 100% пенсії, яка їм належала би за віком. Тим, хто має 2 групу інвалідності, виплачуватимуть 90% пенсії за віком. Їм потрібно мати стаж від 1 до 14 років. Громадянам, які мають 3 групу інвалідності, платитимуть 50% пенсії за віком за стажу від 1 до 14 років.

Пенсії, які виплачують при втраті годувальника, будуть такими:

Щодо пенсій при втраті годувальника, який був військовослужбовцем, то величина пенсії залежатиме від причини смерті військовослужбовця:

Нагадаємо, що деякі жінки під час війни можуть вийти на пенсію достроково.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ