Зима, що наближається, буде тяжкою. Росія не припиняє атак на енергетичну систему України. Щодня з усіх каналів мовлення українців просять підготуватись до важкої зими. Назріває колапс в енергосистемі країни. Також не виключений газовий шантаж з боку північного сусіда. При цьому приготування їжі без газу та електрики - не найпростіше завдання.
Тому краще бути готовими до несподіванок. Видання sud.ua зібрало поради фахівців з приготування їжі без електрики і газу.
Найпростіше розвести багаття для приготування їжі. Цей варіант є ідеальним для приватних будинків. Але він можливий і для мешканців багатоповерхівок. Єдиною перешкодою може бути несхвалення ваших дій із боку сусідів. Тож налагоджуємо дружні стосунки із сусідами та сміливо йдемо у двір готувати обід.
Для приготування їжі на багатті спочатку потрібно підготувати металевий (краще чавунний) посуд, дрова, сірники або запальничку, також можна використовувати вугілля. Сама схема подальших дій проста і очевидна. Знаходимо зручне місце для розведення багаття, розпалюємо вогонь. Над вогнем підвішуємо металевий посуд і починаємо готувати в ньому їжу. Замість посуду можна використовувати мангал. У результаті - насолоджуємось їжею, приготованою на багатті.
Наступним варіантом може бути улюбленець туристів - газовий примус. Це - пальник, який працює від маленького газового балона. Одними з переваг такого пристрою є його легкість і компактність. Та й принцип роботи з ним – простіше нікуди. Розкручуємо балон, запалюємо пальник і ставимо посуд з їжею на вогонь.
Ну, і останній варіант – портативна газова плита. Вона може працювати від централізованої магістралі газопостачання або автономно від газового балона. Вага такої плитки невелика і варіюється від 5 до 10 кг. Тож за потреби її можна прихопити з собою. Плюсом також буде швидке нагрівання, що дасть можливість і їжу приготувати, і без гарячої кави не залишитися. Головне – підключити балон потрібної ємності.
Нагадаємо, для приготування деяких круп можна обійтись без вогню. Іноді їх досить просто замочити у воді чи молоці.