Today.ua

Українцям розповіли, якою має бути зарплата міністра, щоби він не брав хабарів

Українцям розповіли, якою має бути зарплата міністра, щоби він не піддавався спокусам і не брав хабарів. Виявляється, зараз міністрам в Україні платять надто мало. Через те вони й схиляються до корупційних діянь.

Якби міністрам платили більше, то вони більше дбали би про державні інтереси, а не про свою кишеню, переконаний віце-прем'єр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков.

Нинішня зарплата міністра в розмірі 36 тисяч гривень - це курям на сміх. Чиновник, наділений такою відповідальністю і владою, повинен отримувати набагато більше, вважає віце-прем'єр. Він заявив про це в ефірі телеканалу "Україна 24".

Віце-прем'єр назвав оптимальну зарплату міністра

"Я вважаю, що до 100 000 гривень - це точно могла би бути нормальна розумна заробітна плата. Тим більше, що ці зарплати в Україні є. Такі суми отримують судді", - висловив своє міркування Рєзніков.

Він також додав, що деякі судді отримують і по 200 тисяч гривень, і при цьому у громадян є чимала частка недовіри до їхньої об'єктивності і неупередженості. Причому, українці небезпідставно не довіряють суддям, вважає чиновник.

"Тому я не бачу проблеми, щоб міністри, урядовці, заступники міністрів, мали мінімум по 100 000 гривень. Це не такі вже скажені гроші, але це реалістично", - висловив своє побажання віце-прем'єр.

Олексій Рєзніков вважає, що висока зарплата, яка жодним чином не вплинула на рівень корупції в судах, може знизити рівень корупції серед чиновників. Очевидно, друга гілка влади все-таки більш морально стійка, ніж третя.

Нагадаємо, за підсумками минулого року найбільшим "жебраком" серед міністрів виявився глава Мінфіну Сергій Марченко. У перерахунку на місячну зарплату його платня становила 50 тисяч гривень на місяць. Усі решта міністрів за рік заробили суми понад мільйон і більше. Причому міністр соцполітики Марина Лазебна і міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина, що опинилися на другій-третій позиціях знизу, заробляли в середньому по 133 тисячі в місяць.

Сам Олексій Рєзніков за рік заробив 52 мільйони або по 4,3 мільйона на місяць. Тобто, ніхто з членів Кабміну реально не отримує "голу" зарплату. А з усіма надбавками і накрутками вони мають набагато більше, ніж 100 тисяч на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ