Today.ua

Українцям розповіли, як зміниться субсидія для жителів “червоних“ зон

Із настанням осені в Україні не виключають нового витка епідемії коронавірусу. Тому в уряді вже зараз думають, як підтримати українців, які знову можуть опинитися в зоні дії регіональних локдаунов. Зокрема, в Мінсоцполітики пообіцяли, що в таких регіонах субсидія залишиться на колишньому рівні. Водночас, для регіонів, що не входять у "червону" зону, вона знизиться.

Такі варіації з субсидією можливі через зміну соціальних нормативів на енергоресурси. Зараз усюди в Україні діють нормативи, які були торік в півтора рази завищені у зв'язку з карантином.

Тут слід пам'ятати, що субсидія призначається не на весь обсяг споживання енергоресурсів, а лише на споживання в межах цих соціальних нормативів. А на те, що було вжито понад ці нормативи, субсидію не призначають.

Тобто, чим вище соціальні нормативи, тим вище субсидія. Однак у зв'язку зі зниженням захворюваності на коронавірус, уряд прийняв рішення повернути соціальні нормативи до минулорічного, докарантінного, рівня. Таким чином, із 1 жовтня розмір субсидії автоматично знизиться. Однак у зв'язку з можливим новим спалахом інфекції було вирішено для регіонів, які потраплять до "червоної" зони, зберегти підвищені соціальні нормативи споживання. Таке рішення озвучила міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

"Ми добре розуміємо, що епідемія коронавірусу не завершена, по всьому світу йдуть нові спалахи. І в разі чергової хвилі жителі регіонів, які опиняться в" червоній зоні ", автоматично отримають підтримку від держави у вигляді збільшення соціальних нормативів при наданні житлових субсидій", - заявила міністр.

Разом із тим, українцям слід пам'ятати, що багатьом можуть взагалі можуть відмовити в субсидії. Зокрема, це може стосуватися громадян, які мають на депозиті понад 100 тисяч гривень, власників автомобілів, яким менше 5 років, і громадян, що купували валюту на суму понад 50 тисяч гривень.

Нагадаємо, в уряді нагадали торішні норми споживання, на які будуть нараховувати субсидію. В результаті повернення до старих норм вона стане меншою на сотні гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ