Today.ua

Українцям розповіли, як самим розрахувати розмір субсидії на опалювальний сезон

Субсидія на опалювальний сезон розраховуватиметься за новими правилами. Українцям розповіли, як самим можна розрахувати суму державної допомоги на оплату комуналки.

Розмір субсидії є різницею між вартістю житлово-комунальних послуг (у межах соціальних норм) та сумою обов'язкового платежу, пише 24 канал.

Обов'язковий платіж залежить від середнього доходу всіх членів сім'ї та розраховується за таким алгоритмом:

Таким чином ми отримуємо суму обов'язкового платежу. Тобто, це та сума, яку сім'я здатна виплатити самостійно. Віднявши від вартості комунальних послуг суму обов'язкового платежу, ми отримуємо розмір субсидії.

При цьому слід пам'ятати, що субсидія призначається лише на обсяг споживання, який не перевищує соціальних норм. Якщо ж власники житла витратили більше ресурсу, ніж належить за соціальними нормами, то на цей надлишок субсидія не поширюється.

За який період обліковується середній місячний дохід сім'ї?

якщо субсидія призначається з початку опалювального сезону, то дохід враховують за І – ІІ квартал року;

якщо субсидію призначають за неопалювальний сезон, то враховуються ІІІ – ІV квартали попереднього року;

якщо призначення субсидії не збігається з початком опалювального або неопалювального сезонів, то обліку підлягають доходи двох кварталів, що передують місяцю, що передує місяцю звернення з приводу надання субсидії. Тобто якщо, наприклад, ви звернулися за субсидією у жовтні, то йому передує вересень. А два квартали, що передують вересню, це місяці з березня по серпень включно.

Якщо доходом є пенсія, то за середній розмір доходу будуть взяті:

Щоб оформити субсидію, потрібно подати декларацію. Також внутрішньо переміщеним особам слід подати такий перелік документів:

Документи на субсидію можна подати до:

Нагадаємо, з жовтня в Україні також змінюється механізм виплати субсидії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ