Today.ua

Українцям пригрозили скасуванням пенсій або скороченням виплат: хто може залишитися без грошей

Незважаючи на тяжке фінансове становище країни і труднощі з наповненням бюджету та Пенсійного фонду, уряду поки що вдається виконувати свої соціальні зобов'язання перед громадянами. У країні не припиняють виплачувати пенсії та інші соціальні виплати. Проте деяким громадянам загрожує скасування пенсій або їхнє скорочення.

Хто ризикує залишитися зі зменшеними виплатами чи взагалі без них, розповіли у Головному управлінні Пенсійного фонду України.

На такий ризик наражають на себе пенсіонери, які влаштувалися на роботу, проте не повідомили про це ПФУ. Справа в тому, що перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам здійснюється дещо інакше, ніж тим, що не працюють. Деякі надбавки їм не перераховують.

Що не належить працюючим пенсіонерам?

Держава знає про пенсіонера все

Влаштувавшись на роботу, пенсіонер зобов'язаний протягом 10 днів сповістити про це органи ПФУ, щоби ті могли внести корективи до виплат. Однак не завжди люди це роблять вчасно: хтось забуває, хтось ігнорує, а хтось просто сподівається, що "держава ні про що не дізнається". Але держава сьогодні знає все. Адже всі податкові відрахування, а також сплата ЄСВ відображаються в електронних реєстрах. А отже, приховати нічого неможливо.

Тому рано чи пізно все, що держава переплатила працюючому пенсіонеру, він буде змушений повернути. Або добровільно, або за рішенням суду. Отже, краще не випробовувати державу на пильність, а вчасно повідомляти їй про всі свої трудові подвиги, аби потім скасування пенсії та необхідність повертати борги не стали неприємним сюрпризом.

Нагадаємо, деяким непрацюючим українцям припинили виплачувати надбавку до пенсії. У ПФУ пояснили, чому так могло статися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ