Today.ua

Українцям пропонують змінити тарифи на електроенергію під час війни

Багато українців під час війни стали менше заробляти. А хтось і зовсім втратив роботу і тепер не знає, як звести кінці з кінцями. Отже тепер, коли кожна копійка на рахунку, питання вартості комунальних послуг і, зокрема, плати за електрику, є дуже актуальним. А тим часом, можна цілком безболісно змінити тарифи на електроенергію, що дозволить платити за електрику набагато менше.

Це можна зробити, перейшовши на зонні тарифи. Українцям розповіли, що таке зонні тарифи, та як на них перейти.

Зонні тарифи на електроенергію залежать від доби. У різні періоди доби вони різні. За рахунок цієї різниці в тарифах можна заощадити чимало грошей. Їх принцип полягає в тому, що добу поділяють на два чи три періоди, для кожного з яких діє свій тариф. Залежно від кількості періодів, розрізняють двозонний і тризонний тариф.

Двозонний тариф передбачає наявність у добі двох періодів – денного та нічного. Денний період триває з 7:00 до 23:00, а нічний – з 23:00 до 7:00.

При цьому вартість тарифу на електроенергію за двозонного диференціювання буде такою:

При тризонному тарифі добу ділять на три періоди: з піковим навантаженням, напівпіковим навантаженням та з нічним.

При цьому тариф на електроенергію для цих зон буде таким:

Для побутових споживачів вигідніший і простіший у використанні двозонний тариф. Якщо перенести максимальне споживання електроенергії (прання, зарядку акумуляторів, нагрівання води в бойлері) на нічний час, можна заощадити на цьому чимало грошей.

Як перейти до зонних тарифів на електроенергію?

Потрібно замінити наявний електролічильник приладом зонного обліку. Для цього слід звернутися із заявою до абонентської групи свого обленерго.

Фахівці проконсультують вас щодо вибору електролічильника, а також порахують вартість його заміни. Всі витрати на заміну електролічильника бере на себе споживач.

Після того, як договір буде укладено, фахівці обленерго приїдуть до вас додому та замінять лічильник. Із дня встановлення нового пристрою обліку абонент переходить на нові тарифи.

Нагадаємо, українцям відключатимуть електроенергію за борги, незважаючи на військовий стан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ