Today.ua

Українцям показали, якою була б їхня пенсія, якби вони самі розпоряджалися своїми відрахуваннями

Українцям показали пенсію, яку вони могли би мати, якби самі розпоряджалися своїм ЄСВ. Іншими словами - якщо б вони мали можливість інвестувати свої пенсійні відрахування в різні фонди.

Для цього громадська організація CASE Україна створила пенсійний калькулятор, який допомагає розрахувати орієнтовну пенсію, яку вони будуть отримувати за нинішніх умов, і яку могли б отримувати, якби протягом життя мали змогу самі розпоряджатися своїм ЄСВ (єдиним соціальним внеском), який забирають до Пенсійного фонду .

Відповідний калькулятор опублікований на порталі Ціна держави, знайти його можна за таким посиланням.

Калькулятор показує орієнтовний розмір пенсії, яку буде отримувати українець в сьогоднішніх реаліях, а також можливі розміри пенсійних виплат, які він міг би отримувати, якби вкладав гроші на депозити або в інші засоби зберігання заощаджень.

Калькулятор пропонує такі варіанти зберігання заощаджень:

Наприклад, можна порахувати різні розміри пенсії для чоловіка, який виходить на пенсію в 60 років, маючи 35-річний стаж і зарплату в 12 тисяч гривень.

Розмір його звичайної пенсії складе 4 601 гривню.

Яку пенсію він міг би отримувати, якби вкладав ті самі гроші на свій розсуд:

Виходить, що найменший дохід дало би вкладення у недержавний пенсійний фонд, а найвищий - якби гроші зберігалися на депозиті в золоті. Однак у будь-якому випадку, всі ці суми значно перевищують 4 601 гривню, яку буде отримувати українець від солідарного Пенсійного фонду.

Однак не можна забувати, що всі ці розрахунки містять велику частку припущення. Адже ніхто не знає, на скільки девальвує гривня, поки сьогоднішні 25-річні українці зможуть заробити собі по 35 років стажу і вийти на пенсію. Цілком ймовірно, що тоді 28 тисяч гривень буде за купівельною спроможністю коштувати стільки ж, скільки сьогодні коштують 4 тисячі. Тому всі ці розрахунки - від лукавого. І реальне підвищення пенсій можливе лише за умов підвищення загального рівня життя в країні, повної детінізації економіки та створення нових робочих місць із хорошою зарплатою.

Нагадаємо, деяким українцям можуть урізати пенсії наполовину. Причиною цього може стати або переплата, що виникла з вини самого пенсіонера, або судові рішення, за якими з пенсіонера стягують борги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ