Today.ua

Українцям плата за воду обходиться вдвічі дешевше, ніж європейцям: незабаром ситуація зміниться

В Україні плата за воду надзвичайно низька. Вона набагато нижче, ніж в інших країнах Європи. І, звичайно, вона має бути вище. Таку думку усе частіше висловлюють представники влади, яким не дають спокою вітчизняні тарифи на воду.

В Україні нижче не лише абсолютна вартість води, але й її питома вага в сукупному доході членів домогосподарства. Так, якщо в Європі плата за воду становить приблизно 4% від сумарної зарплати, яку отримують всі члени сім'ї, то у нас вона набагато нижче чотирьох відсотків.

"В минулому році Нацкомісія порахувала, що на сукупний дохід середнього домогосподарства в Україні, за даними Держстату, у нас вартість спожитої послуги водопостачання становить 2% від сукупного доходу домогосподарства", - повідомила член Національної комісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП ) Ольга Бабій.

На думку чиновниці, в тарифи на воду має бути закладена більша інвестиційна складова. На сьогодні вона ледве сягає 8%. Але для ефективної модернізації водних мереж потрібні набагато серйозніші гроші. Тому, судячи із заяв влади, незабаром платіжки на воду зміняться, а плата за воду буде відповідати європейським параметрам.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року в Україні вже зросла плата за воду. У різних містах тарифи на воду підняли по-різному. Однак це підвищення не останнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ