Today.ua

Українцям назвали безпечні та недорогі літні табори для дітей

Під час війни діти потребують відпочинку та перезавантаження ще більше, ніж у мирний час. Декому з них довелося на власні очі зіткнутися з війною, і тому вони гостро потребують позитивних емоцій. Багато батьків мріють відправити свою дитину до літнього табору – подалі від ракетних обстрілів та нічних тривог.

Цього року буде така нагода. Порівняно з минулим роком цьогоріч відкрилося вже у 6 разів більше літніх таборів для дітей. Причому в деяких із них вартість табірної зміни цілком демократична та прийнятна.

Звичайно, через війну усе ж працюватиме лише кожен п'ятий табір з тих, які функціонували у довоєнний час. Так, до війни у нашій країні на літо відкривали близько 5 тисяч таборів для дітей. А торік їх функціонувало лише 150. Проте цього року вже відкрилося 900.

Де можна буде дітям відпочити цього літа

Якщо раніше, до війни, основними критеріями літнього відпочинку були комфортність і ціна, то тепер до них додалася ще й безпека. Причому питання безпеки стало визначальним. Тому, звичайно, найбільш затребуваними будуть табори на заході України.

Прикарпаття. У цьому регіоні цьогоріч функціонуватиме більше таборів, ніж до війни. Багато з них організовані у місцях, які рік тому приймали вимушених переселенців. Більшість цих людей вже повернулися до своїх домівок, звільнивши місця тимчасового проживання. Власники приміщень уже встигли зробити ремонт, а також обладнати бомбосховища. В деякі табори вже навіть найняли вихователів. Вартість відпочинку у тамтешніх таборах становитиме від 10 до 40 тисяч гривень.

Закарпаття. У цьому регіоні цьогоріч відкриється 17 літніх таборів. Їхня кількість зросла за рахунок закладів, які передислокувалися сюди зі сходу України. Найдешевші путівки до місцевих таборів коштуватимуть близько 7 тисяч.

Одеська область. Цей регіон завжди був одним із найпопулярніших для літнього відпочинку, у тому числі й дитячого. Однак через те, що зараз купання в морі заборонено, більшість таборів закриті. При цьому багато батьків уже везуть сюди дітей на свій страх і ризик. Наразі селити їх немає де, лише у приватному секторі. Та й без морських купань, звичайно, відпочинок поряд із морем може перетворитися на тортури. Тому одеський регіон навряд чи цьогоріч зможе скласти конкуренцію Карпатам.

Київ. Столичні жителі намагаються відправити своїх дітей подалі від обстрілів – у села до бабусь. Однак із бабусею в селі пощастило не всім. Тому багато хто змушений прилаштовувати своє чадо в літніх таборах, які відкрилися при школах. У пришкільному таборі діти не ночують, але вдень, поки батьки працюють, вони все ж таки під наглядом. Двотижнева зміна у такому таборі коштує близько 9 тисяч. Звісно, там намагаються зробити відпочинок дітей різноманітним. Однак такий відпочинок можна вважати цікавим та пізнавальним, але, на жаль, не оздоровчим.

Нагадаємо, деякі українські родини отримають цього року допомогу 14 тисяч гривень від держави на літній відпочинок дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ