Today.ua

Українцям компенсують вартість газових лічильників, встановлених ними за свої гроші

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким переноситься термін обов'язкової установки приладів обліку газу на 1 січня 2023 року. Разом із тим, українцям, які встановили газові лічильники за свої гроші, передбачать механізм компенсації за них.

Раніше закон зобов'язував газорозподільні компанії встановити газові лічильники у помешканнях українців до 1 січня 2021 року. Однак ця дата настала, а в Україні на сьогодні залишається ще близько 3 мільйонів осель, не обладнаних приладами обліку газу. Тому дату, до якої в усіх в будинку має бути лічильник, вирішили відсунути ще на два роки.

У той же час багато українців, які не хочуть переплачувати за енергоресурс, встановлюють лічильники за свої гроші. Їм обіцяють повернути витрачені кошти.

Кабміну доручено за три місяці розробити механізм цієї компенсації і почати його впроваджувати. Яким чином людям повертатимуть гроші, невідомо. Однак повернути їх мусять обов'язково. Повертати будуть не стільки, скільки кожен витратив на покупку та установку лічильника, а в розмірі середньозваженої вартості приладу обліку.

Не виключено, що ці витрати просто заверстають в оплату за газ і, таким чином, споживач матиме можливість якийсь час платити меншу суму за спожитий ресурс.

Нагадаємо, обленерго, що входять до холдингу Ріната Ахметова, встановлюють своїм клієнтам розумні лічильники електроенергії. Вони дають ряд переваг, як постачальникам енергії, так і споживачам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ