Today.ua

Українцям готують реструктуризацію кредитів: борги дозволять сплачувати без відсотків

Українцям, які мають борги перед банками, готують реструктуризацію кредитів. Вони матимуть змогу під час війни виплачувати кредити без відсотків. Але, будуть певні вимоги до позичальника, а також до механізму повернення кредитів.

Про те, як відбуватиметься реструктуризація кредитів, і хто має на неї право, розповідає видання NV.

З початком повномасштабної війни у багатьох українців виникли труднощі з виплатою споживчих кредитів. Особливо важко доводиться тим, хто втратив не лише роботу, але й дім, і був змушений шукати притулку, залишивши рідні місця. При цьому багато переселенців, через різні обставини, так і не змогли досі знайти собі роботу, і існують лише на виплати державної допомоги та ще на допомогу із різних благодійних фондів.

Власне, для такої категорії громадян і розроблено урядовий законопроект, яким передбачено зміни до умов розрахунків громадян за споживчими кредитами. Цим законопроектом передбачено обов'язкову реструктуризацію споживчих кредитів під час війни.

Згідно із запропонованими змінами, відсотки за кредитами позичальники повертатимуть вже після війни. На це їм буде відведено 6 місяців після скасування воєнного стану. Скористатися правом на обов'язкову реструктуризацію споживчого кредиту зможуть лише ВПО, а також люди, які проживають на території, де йдуть або проходили бойові дії.

Але при цьому така можливість буде не у всіх ВПО, а лише в тих, хто не має зараз жодної можливості сплачувати відсотки за кредитами.

Отже, скористатися реструктуризацією кредиту зможуть ВПО за таких умов:

Нагадаємо, влада також обмірковує можливість списання іпотечних кредитів громадянам, які втратили заставне майно через війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ