Today.ua

Українцям дадуть тримісячну надбавку до пенсії

Українцям, які продовжують працювати після виходу на пенсію, із квітня перерахують пенсійні виплати. Таким чином, з урахуванням стажу роботи, що збільшився, їхні пенсії стануть вищими. Проте розраховану надбавку до пенсії буде їм виплачено лише в червні. Фактично у червні вони отримають тримісячну надбавку до пенсійної виплати.

У ПФУ розповіли, чому надбавка прийде із таким запізненням.

Українцям, які продовжують працювати, вийшовши на заслужений відпочинок, що два роки мають здійснювати перерахунок пенсії. Його роблять лише в тому випадку, якщо з попереднього перерахунку або з моменту призначення пенсії минуло не менше 24 місяців.

При цьому сам стаж не обов'язково має зрости на 24 місяці, він може збільшитись і на меншу кількість місяців. Цей фактичний приріст врахують при перерахунку пенсії.

Під час перерахунку пенсії враховують також роботу в першому кварталі поточного року. Проте роботодавці можуть подавати відомості про зарплати працівників за 1 квартал до 10 травня. А це означає, що у квітні ще невідомо, хто працював у першому кварталі, і яку отримував за це зарплату.

Отже, перерахунок пенсій технічно можна розпочинати лише з середини травня. А це означає, що пенсіонери, які працюють, отримають оновлену пенсію тільки в червні. І тоді ж їм виплатять надбавку не лише за червень, а й за квітень і травень.

Нагадаємо, у ПФУ дали роз'яснення щодо виходу на пенсію у 55 років для жінок. На сьогодні це можливо лише за вислугою років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ