Today.ua

Українці зможуть вийти на пенсію достроково під час війни

Українці, які мають повний страховий стаж та звільнені з роботи незадовго до настання пенсійного віку, мають право піти на пенсію раніше встановленого строку. Дострокова пенсія можлива при збігу кількох обставин, за яких звільненій людині важко знайти роботу. Під час війни такий збіг обставин трапляється частіше.

Право на дострокову пенсію та умови виходу на неї описані в Законі України №2040-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства", ухваленого ще напередодні війни - 15 лютого цього року. Про це йдеться в інформації від Пенсійного фонду України.

У законі, зокрема, названо умови, за яких людину можуть відправити на дострокову пенсію. Причому для того, щоб вийти на заслужений відпочинок раніше встановленого законом віку, необхідно задовольняти всім умовам, переліченим у законі. В інформації від ПФУ називають ці умови:

Є ще одна умова для дострокової пенсії: якщо працівника було звільнено через те, що за станом здоров'я він більше не може працювати на своєму робочому місці. У цьому випадку також у працівника має бути необхідна кількість років страхового стажу (30/35).

Нагадаємо, українцям розповіли, хто за законом зможе вийти на пенсію лише у 65 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ