Today.ua

Українським біженцям у Польщі стали частіше відмовляти у житлі: названі причини

Багато українців були змушені покинути свої домівки через війну. Рятуючи свої життя, люди залишили Україну та були прийняті багатьма країнами у статусі біженців. Число українців, які знайшли притулок у Польщі, перевищило півтора мільйона людей. Багато поляків надали прихисток нашим співгромадянам. Проте, через інфляцію та загальне падіння рівня життя в сусідній країні, українські біженці у Польщі незабаром можуть опинитися на вулиці.

Видання ukrayina.pl розповіло, чого чекати українським біженцям у Польщі.

У Польщі було організовано програму прийому біженців. Кожному українцеві надали житло та харчування. Сусідів, що тікають від війни, приймали як польські сім'ї, так і готелі, приватні пансіонати та літні табори. А польська держава, у свою чергу, виділяла компенсацію у 40 злотих (300 грн) за кожного прийнятого біженця.

Але нині настрої у польському суспільстві змінилися. Почастішали випадки, коли поляки, які взяли українських біженців, відмовляються від подальшої участі у програмі. Такі рішення зумовлені інфляційними процесами та загальним падінням рівня життя у їхній країні. Польський Уповноважений з прав людини Марцин Вінчек у листі до прем'єр-міністра Матеуша Моравецького повідомив, що незабаром багатьом полякам просто не вистачить фінансів для надання допомоги біженцям.

"Згідно з сигналами, що надходять до мене, багато людей, які вирішили прийняти біженців війни відразу після прибуття в нашу країну, незабаром не зможуть продовжувати надавати їм допомогу через брак фінансів", - пише в листі Марцін Вінчек.

Він наголосив, що зростання цін і витрат на утримання житла суттєво погіршило фінансове становище багатьох польських громадян. А це може призвести до того, що чимало біженців втратять житло та опиняться на вулиці.

Для подолання назрілої житлової проблеми польська влада вирішила відремонтувати порожні будинки в регіонах. Таким чином, буде створено житловий фонд, призначений для оренди біженцями.

Якщо біженці тривалий час мешкають у колективних місцях проживання, то з них планують стягувати половину орендної плати. Такі зміни можуть стартувати вже у листопаді.

Нагадаємо, українські біженці у Польщі, які не встигли зареєструватися на виплати від Червоного Хреста, IRC (Міжнародного Комітету Порятунку) або TERA (Polska Akcja Humanitarna), можуть подати заявку на грошову підтримку від The Lutheran World Federation (LWF).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ