Today.ua

В яких країнах та на яких роботах готові працювати українські заробітчани – опитування

Стало відомо, на яку роботу за кордоном готові погодитись українські заробітчани. Більшість хотіла би працювати за спеціальністю, але деякі згодні виконувати навіть протизаконну роботу – аби отримувати за це добрі гроші.

Такими є результати національного опитування, яке було проведено у вересні-жовтні цього року. Про результати опитування, часом несподівані, розповіла речниця Міжнародної організації з міграції в Україні Ірина Мідловець.

Результати опитування також визначили країни, в яких хотіла би працювати більшість українських заробітчан. Лідирує у цьому списку Німеччина – 37%. Далі йдуть: Польща – 31%, Чехія – 20%, Італія – 16%, Канада – 11%, Великобританія – 10%, США – 9%, Іспанія – 7%, Ізраїль та РФ – по 6%.

Опитування також показало, що у чоловіків найпопулярнішими напрямками є Великобританія і Канада, а у жінок – Італія та Іспанія, - каже Ірина Мідловець.

Понад половину опитаних чоловіків (54%) та майже половина жінок (46%) хотіли би за кордоном працювати за своєю спеціальністю. Проте вони розуміють, що заробітчанам не завжди вдається влаштуватися за кордоном за тією спеціальністю, яку вони отримали на батьківщині. Тому 95% чоловіків погодились би працювати на будівництві. Жінок, які згодні працювати на будівельних об'єктах, знайшлося лише 5%. При цьому працювати по дому згодні лише 3% чоловіків та 97% жінок.

Цікаве порівняння двох аналогічних опитувань, проведених у 2019 та у 2021 році

Працювати без офіційного працевлаштування готові були 11% заробітчан у 2019 році та 18% - у 2021. Готові були погодитися на роботу у замкнених приміщеннях без можливості залишити робоче місце: у 2019 - 5%, а цьогоріч – 8%. Опитування цього року виявило навіть 4% людей, які готові погодитись виконувати за кордоном протизаконну роботу, тоді як два роки тому таких не знайшлося.

Звичайно, результати опитування не можна вважати абсолютною істиною, але тенденція очевидна: чим гірше економічне становище в рідній країні, тим менш вимогливими стають наші заробітчани до роботи за кордоном.

Нагадаємо, українцям назвали три проблеми, з якими найчастіше стикаються заробітчани у Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ