Today.ua

Українські садівники втратили до 80 відсотків урожаю черешні: дешевої ягоди не буде

Сезон української черешні вже стартував, проте ціни на базарі залишаються високими. Через несприятливу весну черешня зазнала втрат ще у травні. А те, що залишилося на деревах, ризикує втратити товарний вигляд через дощі. Цього року черешня дешевою не буде, кажуть фахівці.

Відразу після сезону цвітіння на деревах було стільки зав'язі, що не пригадують і бувалі садівники, розповіли фахівці в сюжеті на каналі ICTV. Однак незабаром ударив мороз, а потім на дерева обрушився град. У підсумку, велика частина зав'язі виявилася на землі.

Але й те, що залишилося, тепер ризикує не дійти до споживача в товарному вигляді. Якраз у період дозрівання черешні, на півдні країни почався "сезон дощів". Опади не припиняються другий тиждень і загрожують згубити весь урожай, який і так збіднів через весняні катаклізми.

Через надлишок вологи черешня наповнюється надлишковим соком і лопається. Тому, щоби зібрати ящик добірної черешні на продаж, доводиться "перелопатити" чимало ягід. Через несприятливу погоду садівники вже втратили від 20 до 80% врожаю черешні. А те, що залишилося, ризикують не зберегти через щоденні дощі.

"Тої черешні, яка буде якісною, буде трохи і ціна на неї буде триматися доволі висока. На жаль, ми бачимо, що ситуація погіршується і погіршується майже щодня", - говорить керівник служби комунікацій Асоціації «Ягідництво України» Тетяна Смирнова.

Тому навіть зараз, коли ягідний сезон уже стартував, у найбільш черешневому регіоні, Мелітополі, кілограм ягід на базарі коштує 70 гривень. А в Києві за ту ж мелітопольську черешню просять по 150 гривень за кіло, що не дивно. Адже мокрі ягоди потрібно встигнути зібрати, відсортувати і доставити в столицю в товарному вигляді. Тому в Києві та інших містах мелітопольська черешня дешево коштувати не може.

Нагадаємо, черешня - не лише смачна ягода, але й вельми корисна. Вона знижує ризик розвитку багатьох захворювань. І до того ж, черешня допомагає підтримувати шкіру у хорошому стані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ