Today.ua

Українські фермери “накинули оком“ на коренеплід, який може витіснити з наших полів картоплю

Українські фермери нещодавно відкрили для себе нову культуру, яка здатна скласти конкуренцію звичній для нас картоплі і вже незабаром може витіснити її з полів. Ця культура набагато прибутковіша за картоплю, проте й доволі вимоглива до агротехнічних умов.

Селера набирає  дедалі більшої популярності серед фермерів. В Україні ця культура поки що знайома і близька переважно прихильникам здорового харчування і ще не така популярна, як звичні нам овочі. Однак у Європі селера користується величезним попитом і нестачі у покупцях там немає, каже фермер із села Кам'янка Херсонської області Леонід Кириченко.

Врожайність селери та ціна, яку пропонують за неї оптовики, роблять цю культуру високорентабельною.

"Селера на плантації площею у 8 га дала урожай у 50 т коренів з 1 га. І торговельні мережі дають за них хорошу оптову ціну в 20 грн/кг. За картоплю стільки не виручиш. Хоча на врожай потрібно неабияк попрацювати", - розповідає фермер .

Селера доволі вибаглива у вирощуванні. Культура це вологолюбна, і навіть якщо дощі нормально зволожують землю, вона потребує додаткового поливу. А якщо видався посушливий рік, то з поливом доведеться піднапружитися - інакше багатого врожаю не буде.

"Цього року на плантації було 10 поливів, а в більш посушливі роки давав і по 15-16. Та й робочих рук заради врожаю докласти треба: коріння копають вручну, вручну обрізають ножами, ще й миють", - ділиться Леонід Кириченко.

Оскільки селеру замовляють великі торгові мережі, то продукт повинен мати не тільки гарні смакові якості, а ще й виграшно виглядати на прилавку. Отже, клопоту з цим овочом вистачає, однак і ціна приваблива. Тому багато фермерів вважають, що за ним – майбутнє.

Нагадаємо, тим часом звичний нам столовий буряк також цього року неабияк зріс у ціні. У листопаді 2021 року він більш ніж удвічі дорожчий, ніж тієї ж пори минулого року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ