Today.ua

Українські біженці в Польщі отримають цифровий дозвіл на проживання

Українські біженці у Польщі можуть вільно пересуватися не лише країною, а й безперешкодно переїжджати з однієї країни ЄС до іншої, а також виїжджати за межі Євросоюзу із новим електронним документом. Diia.pl. Це - цифровий дозвіл на проживання, який свідчить про легальне перебування іноземця на території Польщі та Євросоюзу загалом.

Про це стало відомо з інформації, яке з'явилась на сайті польського уряду, пише sud.ua.

Електронний документ Diia.pl було створено спеціально для біженців з України. Він став електронною версією посвідки на проживання у Євросоюзі. Цей документ зобов'язані приймати в усіх країнах ЄС, і з ним можна абсолютно безперешкодно їздити як державами, що входять до складу ЄС, так і асоційованими країнами Шенгенської зони.

"Польща повідомила Європейську комісію про електронний документ, доступний для біженців з України - Diia.pl, як документ, що підтверджує їхнє законне перебування на території Польщі і що дозволяє їм подорожувати в межах Європейського Союзу, а також перетинати його зовнішні кордони. Це перший повністю цифровий дозвіл на проживання в Європейському союзі", - пишуть у повідомленні польського уряду.

Як отримати цей документ?

Для того, щоб завантажити собі у смартфон цей документ, українським біженцям потрібно мати номер PESEL, який є польським аналогом нашого ідентифікаційного коду.

Крім того, слід отримати електронний підпис, щоби створити особистий кабінет. Для отримання електронного підпису доведеться звернутися до одного з місцевих осередків влади. Цифровий дозвіл на проживання Diia.pl доступний для встановлення на телефони як з операційною системою Android, так і з системою iOS. Він доступний через мобільний додаток mObywat.

Вже 12 липня польське МВС подало заявку до Єврокомісії щодо легалізації цього документа як тимчасової посвідки на проживання. Одночасно з Єврокомісією, повідомлення про новий документ було розіслано і до всіх країн ЄС, а також до асоційованих країн Шенгенської зони.

Таким чином, тепер українські біженці можуть безперешкодно подорожувати як країнами ЄС, так і за межами Євросоюзу, маючи цей цифровий дозвіл на проживання.

Нагадаємо, Польща дозволила деяким працюючим українцям не сплачувати податки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ