Today.ua

Україні нікуди дівати вироблену електроенергію: виробникам стали обмежувати потужності

Із приходом весни Україні стало нікуди дівати свою електроенергію. Її виробляють більше, ніж споживають. Електроенергія стала надлишковим продуктом. Через це "Укренерго" було змушене обмежити потужності електростанцій.

У зимову пору року Україна опинилася віч-на-віч із проблемою нестачі електроенергії. Тоді з 15 атомних енергоблоків одночасно опинилося на ремонті цілих 5. Крім того, багато блоків вугільних ТЕС також зупинилися: хто на аварійний ремонт, хто через нестачу вугілля.

Через це Україні довелося в січні почати купувати електроенергію у Беарусі, а в лютому - ще й у Росії.

Однак до кінця березня ситуація кардинально змінилася. У зв'язку з потеплінням в країні різко скоротилося споживання електроенергії, і її виявилося занадто багато.

Так, у суботу і неділю, середньодобове споживання електроенергії впало відразу на 7,1%.

"При цьому споживання 28 березня склало 377 млн кВт-год, що є найнижчим показником за весь 2021 рік, а рівень споживання в ранковий пік на 11:00 склав 16,8 ГВт (-0,9 МВт до попереднього дня)", - пише прес-служба НЕК "Укренерго".

Через це компанія "Укренерго" була змушена віддати розпорядження на обмеження вироблення електроенергії. Зокрема, балансуючим електростанціям 28 березня, до 11:00, були віддані розпорядження зменшити навантаження. Однак і цих обмежень виявилося мало і довелося віддати команду на обмеження вироблення також електростанціям ВДЕ (які працюють на поновлюваних джерелах енергії).

"Прийнятих заходів було недостатньо для забезпечення кордонів операційної безпеки, тому з 11:34 до 15:37 тричі були віддані команди на розвантаження СЕС і ВЕС сумарною величиною близько 754 МВт", - пишуть у повідомленні прес-служби.

Нагадаємо, НКРЕКУ вирішила в квітні залишити тариф на передачу електроенергії таким самим, як у березні. Хоча раніше говорили про те, що він може вирости. Таким чином, НКЕКУ пішла назустріч підприємствам, які просили не підвищувати цей тариф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ