У лютому 2021 року Україна імпортувала у 3,5 рази більше свинини, ніж за лютий минулого, 2020. Якщо імпорт буде приростати такими самими темпами, то незабаром на прилавках нашої країни залишиться тільки привізна свинина, а така аграрна галузь як свинарство, взагалі зникне з карти України.
Втім, поки експерти ринку не бачать підстав для загибелі свинарства в нашій країні. Хоча всі визнають: закордонний виробник відчутно потіснив на прилавках магазинів вітчизняного. І це при тому, що українська свинина продається свіжою, незамороженою і значно перевершує за смаковими якостями закордонні аналоги.
І все ж, торговельна мережа активніше купує зарубіжний товар. Свої ж свиноферми, через падіння попиту на їхній продукт, закриваються одна за одною. За даними статистики, з 2014 по 2020 рік закрилося близько половини українських свиноферм, що в абсолютних цифрах становить близько півтори тисячі підприємств.
Причина такої ситуації проста - висока собівартість свинини
За кордоном що за собівартістю, що за роздрібною ціною, свинина вже поступається українській. Тобто, у нас на ринку свинини вже давно панують ті самі європейські ціни і навіть вищі.
Так, за даними Асоціації м'ясної галузі (АМО) в усіх країнах Європи ціни на свинину нижчі, ніж у нас. Наприклад, якщо в Нідерландах на початку березня цього року кілограм живої ваги коштував в середньому 1,08 євро (35,6 грн), то в Україні її вартість становила 43,3 - 46 гривень.
При цьому європейські виробники заробляють на своєму продукті набагато більше, ніж наші. Причина цього лежить на поверхні: в Україні занадто висока собівартість продукції свинарства. Вона приблизно на 30% вища за європейську. Звідси і та висока вартість свинини в роздрібному продажі.
Фахівці кажуть, що джерело високої собівартості - вартість кормів. Вони у нас коштують на 40% дорожче, ніж за кордоном. Якщо до цього додати ще й електроенергію, ветпрепарати та інші витратні компоненти, то й виходить така ціна.
Для того, щоб свинарству зміцнити свої позиції і вийти на більш-менш пристойну рентабельність, галузі потрібні довготривалі кредити. Але це - віддалена перспектива, кажуть фахівці.
Поки ж експерти ринку прогнозують, що до травневих свят, які в цьому році ще й збігаються з великодніми, свинина подорожчає до 150-160 гривень за кілограм. Причому, це ще буде не гранична вартість, а середня ринкова ціна.
Нагадаємо, лікарі рекомендують щодня з'їдати від 50 до 100 грамів сала. Цей продукт зміцнює імунітет, а також покращує репродуктивну функцію людини. Мабуть недарма у наших предків, які активно вживали сало, демографічних проблем не було.