Today.ua

Україна стала ближчою до отримання БТР Piranha від Швейцарії

Україна стала ближчою до отримання від міжнародних партнерів швейцарських колісних бронетранспортерів Piranha III. Справа в тому, що Рада кантонів – верхня палата парламенту Швейцарії – схвалила реекспорт зброї до нашої країни.

Відразу слід сказати, що рішення Ради кантонів Швейцарії не означає, що швейцарська зброя та швейцарські боєприпаси Україна точно отримає. Для цього ще потрібне схвалення деяких інших швейцарських органів. Але Берн вже ближчий до прийняття для Києва позитивного рішення з цього питання.

Крім того, у рішенні Ради кантонів є дві умови для реекспорту зброї. Перша умова – країна, одержувач зброї, має розділяти "швейцарські цінності". Друга умова – зброя була куплена у Швейцарії понад 5 років тому (тобто не йдеться про сучасні зразки військової техніки, озброєння та обладнання).

Президент Володимир Зеленський ще у 2022 році звернувся до Швейцарії з проханням дозволити реекспорт своєї зброї. Велику кількість швейцарської бронетехніки, зброї та боєприпасів мають інші країни світу, але вони не можуть, згідно з контрактами, передавати їх іншим державам.

Під зазначені умови підходять швейцарські колісні бронетранспортери Piranha III. Данія ще у квітні 2022 року заявила, що готова передати до ЗСУ не менше 25 бронетранспортерів Piranha. Однак цього досі не сталося через позицію Берна.

На озброєнні армії Данії зараз перебуває 120 бронетранспортерів Piranha III. Їх прийняли на озброєння у 1996 році. Данці планують поступово їх замінити на більш сучасні бойові броньовані машини – Piranha V.

Piranha III на момент появи мав найвищий ступінь захисту екіпажу та десантників серед машин сімейства Piranha. Екіпаж – 2-3 людини. Кількість десантників – 8-9. Є кілька варіантів двигунів. Наприклад, німецький дизель MTU 6V182 TE22 потужністю 400 к.с.

Mowag Piranha – це сімейство колісних бойових машин, розроблене на початку 1970-х років швейцарською компанією Mowag. Існує три покоління цих машин. Вони стоять на озброєнні армій багатьох країн світу. У цих бронетранспортерах використовується шасі 4x4, 6x6 та 8x8. Екіпаж – 3 людини. Кількість десантників – до 12.

Озброєння – гармата калібру 35 або 105 мм, кулемет калібру 7,62 або 12,7 мм, автоматичний гранатомет, ПТРК або ЗРК. Озброєння залежить від модифікації. Базове озброєння – кулемет калібру 12,7 мм.

Piranha має кілька модифікацій. Наприклад, є машина вогневої підтримки, командирські машини, санітарно-евакуаційні машини.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що ЗСУ отримали словенські бронетранспортери Valuk.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ