Today.ua

Україна отримає британські військові гелікоптери Sea King

Великобританія незабаром передасть Україні військові транспортні вертольоти Sea King. Про це стало відомо із повідомлення Генштабу ЗСУ.

За даними Генштабу ЗСУ, 10 українських екіпажів для Sea King вже пройшли відповідне навчання на Туманному Альбіоні. Але скільки ЗСУ отримає таких гелікоптерів – ще точно не відомо.

Вперше про те, що Україна отримає британські гелікоптери Sea King, стало відомо в листопаді 2022 року. Але тепер цю інформацію підтверджено офіційно. Ці гелікоптери використовуватимуть у пошуково-рятувальних операціях.

Гелікоптери Sea King прийняли на озброєння армії Великобританії у 1961 році. Наразі їх поступово знімають із озброєння британської армії. Але Sea King досі стоїть на озброєння у таких країнах, як, наприклад, США, Італія та Японія.

Існує кілька версій Sea King, наприклад, Commando. Базова версія цього вертольота призначена для пошуку та знищення підводних човнів (озброєння – 4 торпеди або глибинні бомби, кулемети). Версія Commando призначена для транспортування та висадки десанту (на борт можна прийняти 28 десантників із озброєнням). Екіпаж – 2-4 людини, залежно від модифікації.

Максимальна швидкість Sea King складає 208 км/год. Дальність – 1230 км. Стеля – 3657 км. Максимальна підйомна вага складає 97 т.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що США передасть Україні зенітно-ракетну батарею Patriot.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ